Gibraltar, äkkijyrkillä kalkkikivikalliolla

Hello!

Gibraltar, Pyreneiden niemen eteläkärjessä

Kahden tullin  ja sotilastukikohdan lentokentän halki saavumme Pyreneiden niemimaan tuulen raikastamaan eteläkärkeen. Espanjan paahteisen auringon jälkeen selkään hiestä liimautunut pusero vihdoin irtoaa.

Meitä turisteja oli vastassa kaupungin itärinteellä kanta-asukkaita. Rinteillä elää Euroopan ainoa apinalaji magnotti. Aika söpö ja tykkää poseerata meille valokuvaajille.

Gibraltar sijaitsee kallioniemellä, joka on äkkijyrkkää kalkkikivikalliota. Sotilaspoliittisesti Gibraltar on merkittävä Välimeren suun vartijana. Siellä on brittilaivasto- ja lentotukikohta, joka on myös Gibraltarin suurin työllistäjä. Pyreneiden niemimaan ja Afrikan luoteisosan välissä on salmi, joka yhdistää Välimeren Atlanttiin; -pituutta n. 60 km ja leveyttä on vain 14-44 km. Salmessa makeamman pintaveden virtaus suuntautuu Välimerelle ja syvemmällä kulkeva suolaisempi vesi virtaa  Atlanttiin päin.

Siellä se Afrikka häämöttää, Marokon rannikkoa. Espanjasta tehdään päivittäin rekiä Marokkoon, siellä voi käydä täydentämässä edullisesti vaikkapa maustevarastonsa.


    Näin kirkkaalla ilmalla näkyy mukavasti Afrikkaan.


Ja kun käännät pääsi oikealla näet Espanjan rannikon ja vuoret. Gibraltarinsalmi on muuten maailman vilkkaimmin liikennöityjä vesiväliä.


Ison-Britannian kruununsiirtomaa Pyreneiden niemimaan eteläkärjessä on vain 5,8 km2, mutta asukkaita siellä on lähes 40 000.



Gibraltarilta löytyy myös tippukiviluolia, jotka ovat syntyneet kalkkikivikallioon.  Kalkkipitoisten vesipisaroiden muovaat jääpuikkoja muistuttavat taideteokset ihastuttivat meitä kaikkia.


   
Tämäkin kaveri on tottunut poseeraamaan turisteille, täällä kertaa ei löytynyt mitään mukavaa mukaan otettavaksi. Me turistit osasimme pitää huolta kameroista, kännyköistä, käsilaukuista ym. mukana kulkeneista houkutteista.


Seuraava matkakohteeni on Venetonin pääkaupunki Venetsia ja jokunen sen 118 saaresta.
Terveisin R

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sisilialaiset sanovat: ”Anna meille viikko elämästäsi ja me annamme sinulle 3 000 vuotta historiaa".

Uusi vuosi 2024 Gran Canarialla

Miniloma Milanoon