Kylmästä lämpimään Krakovaan!

“Take only memories, leave only footprints.” – Chief Seattle

Heippa, nyt on tämäkin tyttö kotiutunut melkein kolmen viikon interraililtään. Ensimmäinen kohteeni oli kaunis ja todella vanha itä-Euroopan kaupunki Krakova Puolassa. Tämä määräytyi kohteekseni oikeastaan vain ja ainostaan Auschwitzin takia, sillä se paikka on jo pitkään ollut bucket-listallani ja nyt pääsin senkin vihdoin listaltani ruksaamaan. Tästä lisää myöhemmin ihan omassa postauksessaan, sen verran paljon siitä paikasta on sanottavaa.

Mutta en kyllä kadu hetkeäkään, että valitsin Krakovan matkareittini varrelle. Se oli viehättävä ja juuri sopivan pieni parin päivän tutkimiselleni, sekä täynnä mielenkiintoista historiaa, joka on aina pelkkää plussaa matkakohteelle. Suosittelen siis tosiaan Krakovaan vain paria päivää ja oma matkustuspäivä sitten Auschwitziin, jos Puolaan eksytte!

Ja näin vajaan kolmen viikon reppureissuilun jäljiltä, on minun pakko myös hehkuttaa hyviä hostellejani ja Krakovassa oli yksi parhaista hostelleista, jossa olen ikinä ollut ja se on paljon sanottu se! Majoituin siellä Mosquito Hostelsiin ja se oli aivan mahtava hostelli! Siellä oli maksuton pyykinpesumahdollisuus, maksuton ruoka iltaisin, maksuton lukollinen kaappi ja ilta-aktiviteettiä joka ilta, jossa sain maistella myös paikallisia oluita maksutta! Eli todella hyvin hostellilta, joissa yleensä on tasan se sänky ja muu maksaa eli olin todella positiivisesti yllättynyt paikasta ja ylipäätään koko Krakovasta ja Puolasta sen verran mitä nyt yhden kaupungin perusteella voi sanoa. Tapasin myös hostellissani aivan mahtavia ihmisiä ja se antaa aina heti lisä-arvoa silmissäni hostellille, että paikassa on niin yhteisöllinen henki, että siellä oikeasti tapaa toisia matkaajia!

Mosquito sijaitsi myös aivan ihanteellisella paikalla, eli minulle tärkeän rautatieaseman aivan kupeessa, jonka yhteydessä sijaitsi muuten todella hyvä ostoskeskus satoine kauppoineen eli jokaiselle jotakin, ja aivan Krakovan vanhankaupungin portilla! Tältä portilta pääsikin suoraan pääkatua pitkin kaupungin keskeisimmälle aukealle ja näin oltiinkin reilun viiden minuutin kävelyn jälkeen aivan Krakovan sydämessä.

Vanhankaupungin portti

Porttia vastapäätä oli pieni pala vanhasta kaupungin muurista ja suoraa tuon takana sijaitsi hostellini

Portti pääkadulta käsin

Näkymä toiseen suuntaan pääkadulta eli suoraan Pyhän Marian kirkolle


Kaupungin sydän eli Rynek Główny-aukio
Auschwitz-päiväni jälkeen halusin vielä kuulla lisää Puolan juutalaisista ja osallistuinkin kahdelle Free Walking Tourille ja näin sain aivan uudenlaisen kosketuksen kaupunkiin ja päätinkin siinä paikassa, että jos vain tällainen vaihtoehto löytyy niin tartun siihen jokaisessa kohteessani! Ensimmäinen tourini oli vain vanhankaupungin esittelyä ja näin pääsin myös näkemään upean Wawelin linnan, josta löytyy kuvia joka kulmasta alhaalta. Linna löytyikin melkein joka kohteestani, koska Eurooppa on linnojen luvattu maa, mutta tämä erottui selkeästi joukosta arkkitehtuurien sekoituksellaan, sillä linnasta löytyi jos jonkinmoista tyylinnäytettä eri vuosisadoilta!








Krakova oli täynnä lohikäärmeitä ja se olikin käsittääkseni jopa koko kaupungin vaakunassa ja heidän ns. eläimensä ja aivan linnan kukkulan juurelta löytyikin alle oleva lohikäärme, joka sylki kidastaan noin vartin välein ihka oikeaa tulta! Onnekseni onnistuin juuri tulemaan paikalle oikeaan aikaan, mutta kameraa en ehtinyt siihen hätään kaivamaan esille. Paikka olikin sattuneesta syystä varsinkin lasten suosiossa, mistä lie johtuukaan.


Vanhaakaupunkia on ennen vanhaan kiertänyt monen kilometrin mittainen muuri ja nykyään se on korvattu monen kilometrin mittaisella viheralueella, joka kiertää vanhankaupungin vanhan muurin paikalla. Idea on mielestäni aivan mieletön ja viheralue oli todella kaunis paikka. Pystyn vaan kuvittelemaan miten täynnä se on picnic kansaa kauniina kesäpäivänä!





Toisena tourina kävin juutalaishistoriasta kertovalla parin tunnin sessiolla Kazimierzin juutalaiskaupunginosassa. Sieltä en hirveästi kuvia napsinut vaan keskityin vaan oppaan tarinoihin alueen kauhuista. Ainoat kuvat, jotka otin kyseiseltä kierrokselta oli paikkallisesta rakkauslukkosillasta ja Schindlerin tehtaasta.



Krakova oli kyllä mahtava! Sieltä suuntasinkin sitten yöjunalla Bratislavaan Slovekiaan, siitä lisää myöhemmin, mutta ensin tekstiä Auschwitzista!

Terkuin A

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sisilialaiset sanovat: ”Anna meille viikko elämästäsi ja me annamme sinulle 3 000 vuotta historiaa".

Uusi vuosi 2024 Gran Canarialla

Miniloma Milanoon