Kaikki tiet vievät Roomaan!

Romanttinen, ihana, iiihana Rooma!



Alku kesästä on Roomaan mukava matkustaa, luonto on vehreää, eikä ole vielä tukalan kuuma, joka näännyttää matkaajan. Euroopan vanhimpiin  kaupunkeihin kuluva Rooma perustettiin yli 3000 v sitten. Aluksi Rooman valtakunnan ja sitten katollisen kirkon pääkaupunkina se on vaikuttanut maailmaan  voimakkaasti. Kaikkialla maailmassa on rakennuksia, jotka perustuvat antiikin Roomassa kehitettyyn arkkitehtuuriin ja tekniikkaan. Vierailin tässä ihastuttavassa kaupungissa jo kolmatta kertaa. Konserttimatkallani, esiintymisen ja harjoitusten välillä poikkesin tietysti merkittävienpien nähtävyyksien äärellä.

KUKKULOITA ON ITSEASIASSA YHDEKSÄN.
Rooma kasvoi vuosien saatossa seitsemän kukkulan ympärille, jotka kaikki sijaitsevat Tiber-joen itäpuolella. Tällä vuosituhannella kaupunki on kuitenkin kasvanut niin paljon, että myös Gianicolo ja Monte Mario-kukkulat lasketaan nykyään kuuluvaksi Roomaan, joten kukkuloita onkin yhdeksän.




ESPANIJALAISET PORTAAT EIVÄT OLE ESPANJALAISET
Totuuden nimessä, Rooman Piazza di Spagnan aukiolla Trinita´dei Montin kirkolle johtavat maailman kuulut espanjalaiset portaat ovat ranskalaiset. Ne rakennettiin 1700-luvun alussa ranskalaisen diplomaatin lahjoituksen turvin. Suunnittelijoina oli kaksi italialaista arkkitehtiä, ja nimitys juontuu portaiden sijainnista: portaita vastapäätä oli silloin Espanjan suurlähetystö.






COLOSSEUMIN ALKUPERÄINEN NIMI EI OLLUT COLOSSEUM
Rooman tunnetuimman nähtävyyden, Colosseumin amfiteatterin, rakensivat Flaviuksen hallitsijasuvun keisarit Vespasian ja Titus. Valtakunnan suurin, jopa yli 50 000 katsojaa vetävä amfiteatteri, valmistui vuonna 80 jaa,. ja se nimettiin aluksi rakentajiensa mukaan Amphitheatrium Flaviumiksi, Vasta vuonna 1000 nimi muutettiin Colosseumiksi, joka viittaa valtavaan rakennelmaan.





SATOJEN TUHANSIEN SUIHKULÄHDE
Uskotaan, että Trevin suihkulähteeseen heitetty kolikko tuottaa onnea sen heittäjälle, joka tulee myös palaamaan Roomaan, Niinpä tuhannet ja vielä tuhannet turisti heittävät rahaa altaaseen. Kiireisimpinä päivinä saattaa altaan pohjalle kertyä jopa yli 3000 euroa. Vuositasolla kolikoita heitetään suihkulähteeseen satojentuhansien eurojen arvoista. Kaupunki hoitaa kolikoiden keräyksen ja kertyvät rahat lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen vähävaraisille ja asunnottomille.




PIAZZA NAVONA
Piaza Navona on ollut roomalaisten huvitusten pääpaikka keisari Domitianuksen ajoista lähtien. Keskiajalla siellä pidettiin turnauksia ja 1660-1800-luvulla se toimi loistokkaiden vesinäytelmien tapahtumapaikkana,  Pizza on edelleen värikäs ja vilkas paikka. Se on täynnä elämää ja tapahtumaa aamusta-iltaan. Katukahviloiden pöytien ääressä voi nauttia taitelijoiden, katukauppiaiden sekä pilapiirtäjien tarjoamista esityksistä.





KAIKKIEN JUMALTEN TEMPPELI PANTHEON
Aina vaikuttava Pantheon Piazza della Rotondella on antiikin Rooman parhaiten säilynyt monumentti. Temppeli säilyi jälkipolvelle, kun se muutettiin kirkoksi 600-luvulla. Alkuperäinen temppeli tuhoutui tulipalossa v, 27 eKr. Portiikkia kannatta 16 graniittipilaria. Tästä todellisesta suuruudesta pääset nauttimaan täydellisesti vasta sisällä. En kykene sanoin kuvaamaan kirkon kauneutta, tämä pitää nähdä itse.



Ihana, ihana Rooma, palaan tänne heti syksyllä uudelleen!!!!

Terkuin R

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sisilialaiset sanovat: ”Anna meille viikko elämästäsi ja me annamme sinulle 3 000 vuotta historiaa".

Uusi vuosi 2024 Gran Canarialla

Miniloma Milanoon