Vanha kunnon turistiviikonloppu Roomassa


Heips!

Näin reilu kahden viikon Roomassa asumisen jälkeen päätin vihdoin tehdä pienen turistiviikonlopun kaupungilla. Tähän mennessä kun oli lähinnä tultu kiirellä juostua Colosseumin ohi kohti metroa tai otettua taksi yömyöhään Fontana di Trevin nurkilta. 

Nyt siis päätinkin ottaa kameran mukaan ja aikuisten oikeasti ihailla Rooman antimia oikein ajan kanssa! Kierrokseni lähtikin luonnollisesti Colosseumilta, sillä metroni kotoa tulee suoraan sen kupeeseen. Sisälle asti emme menneet, sillä henkilökohtaisesti koen, että en halua maksaa kivikasojen tuijottelusta, sillä itselle upeinta on nimenomaan Colosseumin siluetti. Löysimme myös Colosseumin viereltä Riemukaaren, jonka olemassa olosta en ollut edes tietoinen, sillä alueella on rakennustyömaa käynnissä ja sen aidat ovat peittäneet Riemukaaren minulta aikaisemmmin.


Pieni pala Forum Romanumia

Mutta kaiken kaikkiaan onhan se ja sen ympäristön rauniot  nyt upeat ja täysin listalla, jossa luetellaan, mitä jokaisen pitäisi kokea! Vaikkakin ihmispaljous pilaa kuvia ja tunnelmaa, mutta sama se on oikeastaan kaikkialla Rooman keskustassa.



Yksi upea nähtävyys on myös tämä valtava marmorinen kompleksi; Viktor Emanuel II:n monumentti, josta en ollut kuullutkaan ennen Roomaan tuloani. Olenkin edelleen hyvin hämmentynyt, että miksi tämä Piazza Venezialla sijaitseva kaunotar ei ole yhtään sen kuuluisampi?!





Totta kai eksyimme myös Fontana di Treville ja Espanjalaisille portaille. Moni oli varoitellut etukäteen väen paljoudesta, mutta vasta Fontana di Trevillä se alkoi toden teolla ahdistamaan! Siksi se käynti jäikin vain yhteen kuvaan ja juoksuun pois paikalta! Onneksi olin saanut ihailla suihkulähdettä jo aikasemmin keskellä yötä ilman ketään muuta!

Espanjalaisilla portailla väkimäärä ei tuntunut läheskään niin pahalta, vaikka portailta Via del Corsolle vievä tie olikin suorastaan uskomaton näky ihmismerineen. Myös portaita ympäröivä Piazza di Spagna (yllä oleva kuva) oli sen verta italialaisella tavalla idyllinen että annoin paljon anteeksi! 




Pantheon Pantheon Pantheon… Niin pysäyttävä, ettei se tarvitse edes sen kummempaa valaistusta illan hämärtyessä. Omalla tavallaan oma ylivoimainen lempparini Rooman nähtävyyksistä. Sen salaperäisyys; onko reiässä lasi vai ei, sataako sisään vai ei, on mukaansa tempaava ja suuri plussa on, että sisälle pääsee ilmaiseksi, eikä jonokaan yleensä paina päätä sen suuremmin! Lisäksi rakastan piazzaa Pantheonin edessä, sen elämää, ravintoloita, katusoittajia ja gelatopaikkoja! Jo tähän mennessä aukiolla on tullut istuskeltua monia tunteja vain ihmetellen elämän menoa!

Suosittelen myös ostamaan maailma parhaat mozzarella-parma-leivät aukella sijaitsevasta pienestä lihakaupasta, joka sijaitsee naama Patheoniin päin ollessa oikealla ja onkin lähinnä Pantheonia oleva liike sillä puolen aukiota. Antica joku? 


Toinen rakkauspaikka Roomassa on Piazza Navona! Tässä toinen aukio, jossa elämää riittää. Joka puolella kuuluu katusoittajien sävelet, joku puhaltelee saippuakuplia ja toinen tekee taidetta. Ja juuri tällaista elämää rakastan Etelä-Euroopassa! Mielestäni tätä tarvittaisiin lisää Suomeenkin! 

Myös jos mielii hieman halvempaa ruokaa, niin hintataso on himpun verran alhaisempi Piazza Navonan takana sijaitsevilla kujilla. Edelleen siis aivan keskustan tuntumassa, mutta ei silti aivan Pantheonin sykkeessä, jossa siis ylivoimaisesti eniten ravintoloita keskustassa!



Fiilistelykuvat kaduilta ja rakennuksista ovat minulle valokuvauksen parasta antia ja tähän tarkoitukseen Rooma onkin täydellinen! Yllä siis muutama sellainen paikoista, joita en osaa edes sen suuremmin kartalle laittaa!

Alla sen sijaan meidän Vatikaanin vierailustamme. Tämä olikin mielenkiintoinen kohde, sillä ensi yrittämällä luovutimme saman tien. Tällöin emme olleet tehneet taustatutkimusta ja meitä huijasi muurien ulkopuolella parveilevat oppaat...Tarkoituksemme ei siis ollutkaan mennä sisälle museoihin, jätämme sen suosiolla hieman syksymmälle kun turistimäärät hieman vähenevät, mutta halusimme käppäilemään edes Pietarin aukiolle, mutta meille sanottiin, että sekin maksaisi, joten käännyimme takaisin ja lähdimme käpsyttelemään paikkoihin, jossa se olisi maksutonta. No samana iltana meille selvisikin, että myös itse Pietarin kirkko on ilmainen, joten seuraavana päivänä suuntasimme Vatikaanin porteille uudelleen ja jätimme jokaisen oppaan höpinät omaan arvoonsa!

Eli suuntasimme Pietarinaukiolle ja totesimme, että vaikka jono kirkkoon oli pitkä, sujui se todella sutjakasti, sillä jono oli ainostaan metallinpaljastimiin, joka meni hyvin liukuhihnamaisesti, eli nopeasti ja sen jälkeen kirkkoon sai kävellä itsenäisesti. Jonotimmekin siis max 20 minuuttia. Tietysti jono voi olla myös paaljon pidempi, mutta ei saa kuunnella ulkopuolella olevien oppaiden höpinöitä tuntien jonosta, sillä he yrittävät vain myydä ties mitä jonon ohi-passiaan!






Olihan tämäkin pytinki näkemisen arvoinen! Väitän silti, että olen enemmän Notre Damemaisen kirkon ystävä, mutta kyllä tämäkin sai hengen salpautumaan! Niin sisältä kuin ulkoakin.

Eniten olin kuitenkin fiiliksissä siitä, että Vatikaani oli 45 maa, jossa olen vieraillut?! Aivan uskomatonta, sillä näistä maista lähemmäs 30:ssä olen vieraillut sen jälkeen kun 2015 lähdin Australiaan!

Onhan se nyt kerta kaikkiaan upea!

Näiden lisäksi vietimme illan picnicin merkeissä Villa Borgesessa ihaillen auringon laskua Piazza Del Popolon yllä, mutta näistä ei kummastakaan jostain syystä tullut kuvaa otettua. Myös muodin kadulla; Via del Corsolla on vietetty aikaa shoppaillen ja käpsytellen.  Tästäkään ei ole vain sen suuremmin kuvamateriaalia kertynyt.

Eli suurin osa Rooman nähtävyyksistä on takana ja vaikka yleensä sanotaan, ettei pari päivää riitä, niin olen toista mieltä! Suuren pintaraapaisun saa parissa päivässä, mutta jos todella haluaa tuntea tämän kaupungin, jossa joka kulman takana on uusi kaunis piazza tai suihkulähde, niin tarvitsee vuosia! 

Rakkaus kaupunkia kohtaan onkin jo suuri, mutta silti en halua vaihtoni aikana viettää viikonloppuja Roomassa ellei joku Suomesta ole käymässä ja täten lähdenkin tämän viikon viikonlopuksi Cinque Terreen näkemään sen postikorttimaisemat ja vaeltamaan läpi kaikki viisi kylää! Kerran täällä vain kolme kuukautta ollaan, joten otan kaiken irti Italiasta!

- A

Kommentit

  1. Siinähän nuo tärkeimmät todella tuli käydyksi läpi aivan kuin olisin tullut sinne taas, yhdennentoista kerran. Itse palasin juuri äskettäin Ateenasta, josta olen kertonut Poropolku-blogissani aihekategoriassa Matkat, "Ateena - antiikkikulttuurin kaupunki kukkulalta toiselle", https://poropolku.wordpress.com/ Kovin samantapaisia turistikohteita nuo ovat, Rooma ja Ateena. Mika Korpela

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, siinäpä ne alkaa olla. Pitääkin käydä lukemassa, sillä juuri tänään puhuin aiheesta, että Ateena mahtaa olla kovin samanlainen kuin Rooma! Sinnekin pitää kyllä joskus vielä päästä!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sisilialaiset sanovat: ”Anna meille viikko elämästäsi ja me annamme sinulle 3 000 vuotta historiaa".

Uusi vuosi 2024 Gran Canarialla

Miniloma Milanoon