Belgrad-Sarajevo


Heippa!

Nyt on kotiuduttu kuuden päivän reissulta Balkanin sydämestä! Eli kolme päivää hurahti Serbian pääkaupungissa Belgradissa ja toiset kolme päivää Bosnia & Hertsegovinan pääkaupungissa Sarajevossa. Näistä kumpikin vei omalla tavallaan täysin sydämeni, Belgradissa hostellimme ja Sarajevossa puhtaasti kaupunki! Meillä oli siis kaikin puolin todella onnistunut reissu.

Lensimme Roomasta Belgradiin ja olin todella yllättynyt, että saimme passeihimme leiman, sillä tätä ei yleensä Euroopassa tapahdu! Belgradista Sarajevoon pääsimme melkein 8 tuntia kestävällä bussilla, joka kiersi kaikki pikkukylät ja täten saimme ihailla Balkanin maaseutua, joka oli todella kiva. Paluu lento meillä oli Belgradista, joten otimme saman 8 tunnin bussin takaisin ja siitä juoksimme suoraa lentokentälle, jossa ihmeeksemme turvatarkastus oli vasta portin jälkeen... Aikataulutus ja reissaaminen oli siis tämän reissun teema, kun bussimme oli takaisin Belgradissa 15.40 ja lentomme lähti 18.40!



Belgrad oli kaupunkina moderni ja kompakti. Siellä joulu oli jo täysillä menossa, kuten yllä olevissa kuvissa näkyy ja tämä vain nosti kaupungin tunnelmaa! Meille ikävä kyllä osui kaupungissa todella harmaat päivät, joten yleiskuva Belgradista jäi myöskin hyvin harmaaksi. Silti kaupunki oli ihanan eläväinen ja mielenkiintoinen. Esimerkiksi silotellun keskustan ulkopuolella sai ihailla perinteistä Itä-Euroopan rappioromantiikka.

Kiersimme kaikki Belgradin perusnähtävyydet, kuten linnan ja kaksi upeaa kirkkoa, sekä palatsin ja kaikki muistomerkit, mutta eniten siltikin nautin meidän hostellistamme! Suuri suositus siis Hedonist Hostelille, jossa oli aivan ihanan lämmin tunnelma ja kaikki hengasivat yhdessä common roomissa, myös henkilökunta oli alusta asti erittäin tuttavallisia ja mukana hengailemassa meidän vieraiden kanssa!

 Hostellimme kanssa eksyimme myös muutamaan tekno-kludiin ja olisin voinut jättää kaikki niistä paikoista näkemättä... Itä-Euroopan yöelämä ja tekno-musiikki, eivät ole todellakaan oma juttuni. En halua kuunnella sellaista jumputusta ja ihmiset ovat aivan sekaisin ja pihalla tästä elämästä... Eli jos meinaa eksyä Itä-Euroopassa klubille, on hyvä muistaa etukäteen, että huumeet ja tekno on se juttu siellä!

Alla muutamia kuvia itse kaupungista:


 




Mutta tosiaan hostellimme oli aivan ihana ja aivan hostellimme lähellä, juuri pääkävelykadun tuntumassa, oli todella kiva ravintola Plato, jota myöskin suosittelen erittäin lämpimästi! Hinnat Platossa oli todella huokeat ja esimerkiksi syötävän hyvän Meloni Martinin sai noin 3 eurolla! Myös paikalliset opiskelijat suosivat Platoani, sillä se sijaitsi aivan yliopiston tilojen vieressä, eli paikka on siis todistetusti halpa, mutta hyvä!

Totta kai suosittelen myös Belgradia ja varsinkin näin joulun alla, koska kaikkialla oli vain niin suloisia joulukoristeita! Belgradista löytyi myös pala sitä aitoa Balkania, sekä mukava sekoitus modernia Länsi-Eurooppaa.


Launtaina siirryimme siis Sarajevoon ja kaupunki vei sydämeni enemmän juurikin kaupunkina. Se aivan uskomattoman mielenkiintoinen paikka historioineen, kirkkoineen ja kaupunginosineen! Meillä sattui myös ihanan aurikoisia, vaikkakin syksyisen kirpakoita päiviä, kuten kuvista näkyy ja faktahan on, että kaikki näyttää paremmalta auringon paisteessa.

Kaiken kaikkiaan Sarajevo oli uskomaton sekoitus, jossa muslimien rukouskutsut raikasivat, synagogat kukkivat ja kadedraalit kohosivat korkeuksiin. Vanhan kaupungin puolella tuntui kuin olisi matkustanut Marrakechin soukiin ja uuden kaupungin puolella tuntui kuin olisi harhaillut pitkin Wienin katuja. Sarajevossa onkin saatu säilytettyä niin uskonnot kuin eri kulttuurit täydellisessä sovussa! Rakennuksissa näkyi Kairo ja Balkan, ruuassa Italia ja Turkki ja kaikkialla tuntui todella kotoisalta, vaikka ei suorastaan bosnilta näytäkään.

Alla kuvia Sarajevon kaduilta:








Kävimme myös erittäin hyvällä free walking tourilla, jossa pääsimme kuulemaan esimerkiksi sarajevolaisesta rennosta elämäntyylistä ja kirotusta kaupungintalosta. Söimme paikallista ruokaa, joka minulle näytti lähinnä pitaleivältä, jonka sisälle oli tungettu kepakoita, mutta jota jokainen paikallinen tuntui syövän kaiken aikaa. Istuimme kahviloissa tuntikausia vain imien sisäämme Sarajevon tunnelmaa.

Meillä oli siis kaikin puolin täydellinen kaupunkikokemus, vaikka hostellimme oli pikkuhiljaa jo vetäytymässä talviunille ja täten kovin hiljainen. Mutta meillä kävi hyvin, että toisessa paikassa hostelli oli todella hyvä ja toisessa paikassa itse kaupunki oli sen 8 tunnin bussimatkan arvoinen!

Alla kävelykierroksemme aikana otetut kuvat kaupungista ja täten myös päänähtävyyksistä, sillä emme olleet niiden kimppuun ehtineet ennen kierrosta!





Kirjaimellisesti raja lännen ja idän välillä oli tässä!


Eli kova suositus molemmille kohteille ja ylipäätänsä Balkanille. Se on aluetta, joka toistaiseksi pysynyt suurimmilta turistimassoilta piilossa, mutta ei kauaa eli sinne kannattaa mennä ja kiireesti! Siellä ehtii vielä nähdä sitä aitoa Balkania!

Mutta tällaista tällä kertaa. Ensi reissu on vielä sen verran auki, että en tiedä sijoittuuko se Italian sisälle vai onko seuraavana taas reissu Italian rajojen ulkopuolelle. Mutta niistä lisää sitten ensi kerralla!

-A

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sisilialaiset sanovat: ”Anna meille viikko elämästäsi ja me annamme sinulle 3 000 vuotta historiaa".

Uusi vuosi 2024 Gran Canarialla

Miniloma Milanoon