Keväinen Vilna valloittaa!

 Hei, terviset keväisestä Vilnasta!


Euroopassa ei ole montaakaan maata, joiden pääkaupungissa en olisi vielä vieraillut, mutta muutama sellainen vielä löytyy, yksi niistä on Vilna. Tämä viehättävä Liettuan pääkaupunki, ihanine vanhoine rakennuksineen hurmaa kaikki matkaajat heti ensi silmäyksellä. Viikonloppureissulla kyllä ennättää kiertämään (kun pitää kiirettä) tärkeimmät nähtävyydet, mutta minulta jäi vielä monta mielenkiintoista kohdetta näkemättä, joten uuden reissun voisi tehdä heti jo ensi kesänä. 

Massaturismi ei ole vielä saanut kaupungissa jalansijaa ja hintatasokin on vielä edullinen, ehkä yksi Euroopan edullisimmista pääkaupungeista. Kaupunki onkin kaikinpuolin virkistävä vaihtelu Euroopan suosituimmille turistikohteille. Vaikka palvelukulttuuri ei olekaan vielä juurtunut vahvasti maahan, niin englantia ymmärretään laajalti ja kansainväliset liikkeet ovat löytäneet paikkansa keskustan kävelykatujen reunoilta.

Suurin osa Vilnan tärkeistä nähtävyyksistä sijaitsee kohtuullisen tiiviillä alueella Vilijan etelän puoleisella rannalla.  Huomion keskipiste on kuitenkin oikeutetusti vanhakaupungissa, joka on 3,6 neliökilometrin laajuinen suojeltu Unescon maailmanperintökohde.  Värikkäästä historiastaan huolimatta on vanhassa kaupungissa säilynyt rikas arkkitehtinen perintö ja nähtävää on runsaasti. Vilnasta löytyykin jopa 1500 historiallista rakennusta.




Vanhasta kaupungista löytyy muun muassa Vilnan yliopisto. Harmi, että kuvani on kehno, tästä upeasta korttelin kokoisesta kampuksesta ja sen upeista sisäpihasta, mutta suosittelen tutustumiskohteeksi ehdottomasti!!



Kaupungista löytyy runsaasti korkeatasoisia museoita, ihania palatseja ja puistoja.
Myös muutamaan upeaan kirkkoon kannattaa ehdottomasti poiketa.


Yksi sellainen on Pyhän Anna kirkko, jonka julkisivut ovat niin lähekkäin, että ne näyttävät olevan yhtä rakennusta. Kirkon rakentamisessa on käytetty jopa 33 erilaista tiililajia. Aikoinaan Napoleon ihastui kirkkoon niin paljon, että olisi halunnut viedä sen mukanaan Ranskaan.




Katedraali on yksi kaupungin näyttävimmistä ja tärkeimmistä  rakennuksista.
 -Sinne ehdottomasti.


Pyhän Pietarin ja Pyhän Paavalin kirkko on barokin mestari teos, tämäkin kirkko kannattaa katsastaa.


Kuninkaallinen palatsi. 


Nykyinen, Liettuan tuhatvuotisjuhlallisuuksien alla valmistunut rakennus on kopio 1500-luvun suuriruhtinaanpalatsista. Samasta korttelista löytyy myös Liettuan vanhin museo (Kansallismuseo).


Vilnan perustajan, suuriruhtinas Gediminasin patsas.

 
Gediminasin torni.

Suuriruhtinaan linnasta on jäljellä enää vain tämä 48 m korkea 8-kulmainen torni, josta on hienot näköalat koko vanhaan kaupunkiin.  


Neris on Valko-Venäjällä ja Liettuassa virtaava Niemenin sivujoki. Liettuassa se virtaa Vilnan kaupungin läpi.



Vilnan korkein rakennus on 326,5 m korkea televisiotorni. Tornin huipulla on hitaasti pyörivä näköalakahvila.


Terveisin 
-R-


P.S. Seuraava reissukohteeni on iki-ihanassa Portugali, siitä siis seuraavaksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sisilialaiset sanovat: ”Anna meille viikko elämästäsi ja me annamme sinulle 3 000 vuotta historiaa".

Uusi vuosi 2024 Gran Canarialla

Miniloma Milanoon