Skopje + päivä Pristinassa


Moikka!

Löysimme taas lentodiilit.fi-sivustolta erittäin hyvän diilin ja lähdimme reilulla 100€ (lento+hotelli neljälle yölle) per naama Skopjeen, Pohjois-Makedoniaan, joka edelleenkin hämmennyksekseni vaihtoi nimensä pois pelkästä Makedonista tämän vuoden helmikuussa.

Sen lisäksi, että ehdimme nähdä ja kokea Skopje ja sitä ympäröivä upea luonto, ehdimme myös piipahtaa päiväseltään Pristinassa, Kosovossa. Näiden kahden kaupungin välimatka on vain reilu 80 km, joten sanoin heti, että sinne on päästävä. Tosin bussimatka sinne kesti hieman pidempään kuin luulisi (2h), sillä meidän piti mennä totta kai rajan yli ja ikävä kyllä EU:n ulkopuolelle se ei ikinä ole kovin nopeaa toimintaa.


Skopje oli erittäin positiivinen yllätys ja ylivoimaisesti kaunein kaupunki, jolla olen Balkanissa käynyt ja siellä on tultu reissattua kaikkialla muualla paitsi Montenegrossa ja Albaniassa. Sen lisäksi, että kaupunki oli todella nätti, kiitos vuoden 2014 ja noin kolmensadan patsaan jotka kaupunkiin pysytettiin, oli se myös erittäin halpa. Sanoisin jopa, että yksi halvimmista, jollei jopa halvin kaupunki jossa olen ikinä ollut. Esimerkiksi söimme kaksi ihmistä kolmen lajin illallisen yhteensä 15 eurolla, eli todella halpaa!

Kuitenkin itse kaupungissa ei ollut lukuisien patsaiden ja suuren basaarin (Balkanin suurin) lisäksi hirveästi näkemistä, eli vaikka oli halpaa ja nättiä, niin suosittelen kiertelemään myös Skopjen lähialueita. Esimerkiksi noin tunnin matkan päässä sijaitsee upea Matka kanjoni, joka onkin aivan must see Skopjessa ollessa. Lisäksi kanjonia pitkin pääsee veneretkelle upeaan Vrelo luolaan. Lisäksi vuoren huipulla, kaupungin yllä sijaitsee Millennium risti, jonne pääsee gondolihisseillä ja sieltä avautuu upea näkymä yli Skopjen ja vastapäisille vuorille. Eli nämä kolme "luontokohdetta" ovat pakollisella listalla Pohjois-Makedonian pääkaupungissa ja esimerkiksi me menimme päiväretkelle, joka piti sisällään kaikki kolme kohdetta!

Sanoisinkin, että meidän pari päiväämme Skopjessa ja sen tuntumassa oli erittäin täydellinen aika. Tosin kaupunki on täynnä toinen toistaan suloisempia kahviloita ja ravintoloita (muutenkin vilkas kahvilakulttuuri), sekä mielenkiintoisia museoita, kuten Makedonian holokaustin uhreille omistettu museo (suosittelen), eli kyllä siellä ajan saa kulumaan jos tarve on. Löytyypä kaupungista iso ostoskeskuskin, noin 3 km keskustasta, nimeltään Skopje city mall ja sieltä löytyy Zarat, Pull & Bearit yms. yms. Meille kuitenkin pari päivää oli aivan riittävä.

Mutta pikemmitta puheitta antaa kuvien puhua Skopjen puolesta:

Seuraavat kolme kuvaa Skopjen vanhasta kaupungista ja bazaari-alueelta



Makedonian holokaustien uhreille omistettu museo

Loput kaupunkikuvat ympäri Skopjen uuden kaupungin ydintä












Kuvat Matka kanjonilta, Vrelo luolasta ja Millennium ristiltä sekä kauniilta pieneltä luostarilta matkalta ristille:


Veneestä matkalta Vrelo luolaan

Luolan suulta upeaan kanjoniin ja sen turkoosiin veteen! Kuvassa myös vene, millä taitoimme matkan luolalle


Seuraavat kolme kuvaa upeasti valaistusta Vrelon luolasta




Vrelo luolan toinen vedenalainen suu

Tämä ja seuraavat kolme kuva vuorelta Skopjen juurelta ja kuvan kauniilta luostarilta


Makedonian lippu on kyllä aina ollut yksi lemppareista!


Gondoli-hissistä matkalta Millennium ristille

Öisin upeasti valaistu Millennium risti

Loput kuvat Millennium ristiltä näkyvistä maisemista



Skopje!


Kuten jo alussa mainitsin, kävimme myös päiväseltään Kosovon puolella ja tarkemmin maan pääkaupungissa Pristinassa. Bussit Pristinaan ja takaisin maksoivat noin 12  euroa ja bussiasema oli hyvin lähellä kaupunkia ja esimerkiksi hotelliamme; Hotel de Kokaa. Kuulimme koko ajan kaikkialta, että menkää mielummin Kosovon toisiksi suurimpaan kaupunkiin Prizreniin, mutta ikävä kyllä sinne ei mennyt suoria busseja Skopjesta ja täten se oli liian vaikea kohde päiväreissulle. Kuitenkaan en sanoisi, ettö Pristina oli huono kohde ja jäipähän siihenkin maahan vielä nähtävää.

Pristina kaupunkina kalpeni selkesti Skopjelle, mutta sielläkin vallitsi ihana kahvilakulttuuri ja ruoka sekä kahvi oli todella halpaa, eli vaikkei näkemistä juuri ollut, niin aika kului nopeasti kahviloita kierrellen. Lisäksi Pristinaan oltiin juuri rakentamassa joulutoria, jota esim. Skopjesta ei löydy, ja kun se saadaa kasattua, on kaupunki aivan täydellinen jouluinen kaupunkilomakohde. Vaikka kaupungista löytyikin enemmän rumaa, köyhää, ränsistynyttä rakennusta, oli itse ydinkävelykatu suloinen ja vilkas. Kaupungista löytyi myös maailman rumimmaksikin tituleerattu kirjastorakennus ja mielestäni se tiivisti hyvin itse kaupungin arkkitehtuurin.

Kuitenkin kaiken kaikkiaan suosittelen lisäämään Pristinan Skopjen reissun kylkeen, niin näkee hyvinkin erilaista Balkania ja jos ei muuta niin arvostaa ainakin Skopjen kauneutta astetta enemmän. Tosin kauneus on katsojan silmässä ja Skopjeen on entisöity monia rakennuksia enemmänkin antiikin ihanteiden mukaisesti, eli hyvin länsimaalaiseen silmään kauniiksi, kun taas Pristinassa näkee enemmänkin Balkania ja jopa neuvostoarkkitehtuuria ja joitai se taas viehättää. Eli summa summarum; kaupungit pitää itse nähdä ja muodostaa oma mielipide. Minun mielipiteeni on, että suosittelen ja kovaa!

Tässä vielä kuvani Pristinasta:


Clintonin patsas Bill Clinton Bulevardin päästä

Pyhän Teresan kunniaksi tehty kaunis kirkko

Tämä ja seuraava kuva Pristinan kaupungin kirjastosta, joka oli todella... mielenkiintoinen...


Tämä ja seuraava kuva näyttävät, miten "ränsistynyttä" Pristinassa oli


Pristinan kävelykadun päästä

Katutaidetta

Poliittinen New Born-"patsas", joka onkin yksi tärkeimmistä nähtävyyksistä Pristinassa

Joulutori rakenteilla
 
Imperial Mosque

Kävelykadun tunnelmaa



Vuosi on ollut matkoiltaan taas oikein aktiivinen. Tämä vuosi hieman totta kai kalpenee esim. viime vuodelle, jolloin keväällä oli Aasian reppureissu ja syksy oltiin vaihdossa, mutta silti olen tyytyväinen tähänkin vuoteen.  Vuosi aloitettiin Thaimaassa ja keväällä tuli käytyä niin Skotlannissa kuin Kyproksella ja syksyllä Kanadassa, Pohjois-Makedoniassa sekä Kosovossa. Tänä vuonna sain myös rikottua maagisen 50 maan-rajan ja pääsin muutamalla maalla jopa yli. Kaikin puolin sanoisin siis, että onnistunut matkustusvuosi!

Ensi vuodellekin on jo yksi reissu varattu ja muutama muu suunnitteilla, eli katsotaan meneekö 2020 rikki 60 maan-raja! Seuraava postaus minun suunnaltani siis vuonna 2020 ja kevään puolella!

-A

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sisilialaiset sanovat: ”Anna meille viikko elämästäsi ja me annamme sinulle 3 000 vuotta historiaa".

Uusi vuosi 2024 Gran Canarialla

Miniloma Milanoon