Kuuba - sikareita, paratiisirantoja ja rappioromantiikkaa


Moikka!

Suuntasimme helmikuun lopussa kymmeneksi päiväksi Kuubaan, joka onkin ollut yksi unelmakohteeni jo pitkään! Jaoimme aikamme saarella siten, että olimme ensimmäiset viisi päivää Varaderossa all inclusive-hotellissa nauttien auringosta ja merestä, ja viimeiset viisi päivää vietimme Havanan sykkeessä casa-majoituksessa, eli periaatteessa paikallisten kotimajoituksessa. Saimme siis kokea kaksi hyvin erilaista puolta Kuubasta.



Ensimmäiset päivät vietimme siis Varaderosta, jonne otimmekin taksin suoraan lentokentältä. Matka kesti noin 2,5 tuntia ja hintaa sille tuli reilu 100 euroa. Päädyimme taksiin, vaikka hinta olikin aika kova, sillä pitkän lentomatkustuksen jälkeen emme halunneet enää säätää bussien kanssa, vaan päästä mahd. nopeasti hotellillemme Varaderoon.

Hotellimme oli Brisas del Caribe ja paikka oli siis all-inclusive, eli siihen kuului ruuat ja juomat 24/7. Tämän takia ja sen takia, ettei Varaderossa ole mitään tekemistä tai nähtävää, eikä edes mitään keskustaan, vietimme koko aikamme hotellilla syöden, juoden, aurinkoa palvoen sekä uiden. Hotellimme oli oikein mukava, se koostui kahdesta osasta, päärakennuksesta ja sivurakennuksesta. Päärakennuksessa oli respa, isompi uima-allas ja buffetti ja sivurakennuksessa oli enemmän huoneita, pienempi allas sekä snack-baari. Meidän huoneemme sijaitsi sivurakennuksessa, mutta suurimman osan ajasta vietimme kuitenkin päärakennuksella, sillä siellä oli enemmän tekemistä ja esimerkiksi ranta lähempänä.

Kaiken kaikkiaan hotelli olikin oikein mukava, mutta pieni miinus tuli ruuasta ja töykeistä venäläisistä vieraista. Kuitenkin ruuan suhteen köyhä maa ei voi mitään ja muiden vieraiden kansallisuuden ja käytöstapojen suhteen hotellin kädet ovat myös sidottu. Emme kuitenkaan tulleet millekkään ruokalomalle ja töykeät vieraat häiritsivät lähinnä buffet-pöydässä, joten pystyimme elämään näiden asioiden kanssa ja siltikin voin paikkaa suositella. Se oli siisti, iso ja tekemistä kyllä riitti, esimerkiksi esityksiä iltaisin, erilaisia pelimahdollisuuksia päivisin ja ainainen mahdollisuus esimerkiksi antautua salsan pyörteisiin tanssituntien avulla.

Meitä kohtasi hieman huonommat säät ja ensimmäisenä päivänä hieman satoikin, mutta se ei haitannut meitä, sillä katoksen alla kirjaa luekien ja sateen ropinaa kuunnellen sai kyllä ajan kulumaan. Kuitenkin muina päivinä saimme nauttia melkeimpä pilvettömästä taivaasta ja paahtavasta kuumuudesta! Varadero onkin paikka matkailijalle, joka haluaa vain aurinkoa, merta ja Cuba Libreä. Eli siis nautin vaihteeksi todella tällaisesta rennosta aurinkoloma-aloituksesta reissullemme!

Tässä kuvani Varaderosta, eli hotellimme rannasta ja itse hotellista:



Näkymä huoneemme parvekkeelta

Näkymä rannalta kohti päärakennusta

Tämä ja seuraava kuva ovat päärakennuksen altailta kohti itse päärakennusta


Sivurakennuksen altaalta

Päärakennuksen pihasta kohti merta



Viiden päivän altailla lekottelun jälkeen suuntasimme jälleen kerran taksilla kohti Havannaa ja sen sykettä. Olimmekin todella odottaneet tätä kaupunkia ja ei se kyllä odotuksia pettänyt. Havanna on todella eläväinen, värikäs, likainen, haiseva ja mielenkiintoinen kaupunki, jossa kyllä riittää nähtävää.

Meidän casamme sijaitsi hyvin kätevästi juuri uuden ja vanhan Havannan rajalla ja saimme näin kierrellä kummassakin hyvin laajalti. Kuitenkin ensimmäisenä otimme allemme Hop on Hop off-bussin ja saimmekin hyvin kokonaisukuvan kaupungista ja tiesimme minne lähteä seuraavaksi. Suosittelen siis tätä 10 dollaria maksavaa lystiä ensimmäisiin päiviin, sillä ilman sitä Havanna on todella suuri yrittää hahmottaa!

Tämän lisäksi pyörimme todella paljon vanhassa kaupungissa, sillä sen värikkäät talot, kujat ja siisteys nousivat aivan ylivoimaiseksi lemppariksi ja sieltä sai jopa hyvää ruokaa kun hieman etsi. Sen sijaan uudessa kaupungissa lähinnä vain pyörähdimme ja jätimme suosiolla syömisen vanhan Havannan puolelle. Se olikin todella likainen ja sekainen vanhaan (turisteille suunnattuun) kaupunkiin verrattuna, mutta toisaalta siellä näki myös sitä oikeaa havannalaiselämää!

Kaiken kaikkiaan tykkäsin kyllä Havannasta, vaikkakin emme meinanneetkaan löytää yhtäkään apteekkia jalkani allergiseen reaktioon ja vedenkin löytäminen tyhjien kauppojen hyllyiltä oli todella vaikeaa, eli kommunismi näkyi maassa vielä vahvasti. Kuitenkin suosittelen Havannaa ja hieman enemmänkin kuin päiväretken verran Varaderosta, sillä paratiisirannat löytyi Varaderosta, mutta kyllä ne sikarit ja rappioromantiikka olivat Havannan heiniä, samoin kuin salsa, ystävälliset kuubalaiset ja myöhään yöhön soittavat livebändit.

Tässä vielä muutamia kuvia Hop on Hop off-bussin kyydistä ympäri vanhaa ja uutta Havannaa, näiden alla sitten loput kuvat Havannan sykkeestä:

Bussin lähtöpaikka: Parque Central. Tämä puisto myös erotti uuden ja vanhan Havannan ja esimerkiksi sen reunustamista hotelleista sai nettikortteja ja ne myös toimivat parhaiten heidän tiloissaan!




Uuden Havannan skyline


José Martí Memorial aukion laidalta napattu kuva Che Guevarasta, jota näkikin oikeastaan kaikkialla!
Uuden kaupungin puolelta kuvaa paikallisten värikkäistä kodeista!



Ja tässä ihan kadulta otettuja kuvia värikkäästä vanhasta Havannasta ja sen suloisista kaduista (saattaa olla, että sekaan on eksynyt myös muutamia kuvia uudelta puolelta, mutta ei anneta sen häiritä):

Kadutaidetta ja Suomenkin lippu eksynyt sekaan!









Tämä ja kaksi seuraavaa kuvaa Plaza del la Catedralilta




Vanhasta kaupungista löytyi myös suloisia puistoja ympäriinsä ja niistä paikallisia istustelemassa ja nauttimassa päivästä!

Tämä ja seuraava kuva ovat Plaza Viejalta vanhan Havannan ytimestä! Tämän ympäriltä saimme myös parasta ruokaa koko Kuubasta!




Viimeisenä, muttei vähäsimpänä vielä muutamia kuvia uudesta Havannasta, joka oli toisaalta hyvin samanlainen, värikäs ja täynnä elämää, mutta toisaalta hyvin erilainen, likainen ja ränsistynyt:

Casamme parvekkeelta aukeava näky

Parque Central auringonlaskussa

Paseo del Pradon varrelta otettu kuva Havannan instagrammatuimmista taloista!

El Capitolio

Portti Havannan Chinatowniin

Havannan yliopisto

Ohi kulkenut paikallinen kertoi tämän kirkon olevan yksi kaupungin vanhimmista kirkoista, mutta mistään turistioppaasta en sitä löytänyt. Kuitenkin paikallisille se näytti olevan merkittävä paikka!

Upeaa katutaidetta

Malecon eli kaupungin rantabulevardi

Tämän rakennuksen seiniin oli tungettu tuhansia pieniä paperilappuja, mutta niiden merkitys ei auennut meille... Vaikuttavan näköinen se kuitenkin oli!

Castillo De Los Tres Reyes Del Morro Maleconilta kuvattuna

Tämä ja seuraava kauniilta kävelykadulta Paseo del Pradolta, joka erotti uuden ja vanhan Havannan ja johon paikalliset kerääntyivät viikonloppuna sankoin joukoin!



Tässä siis ajatukseni ja kuvasaldoni Kuubasta! Sinne täytyy vielä palata, mutta vuokratun auton kera ja käydä esimerkiksi Trinidadissa, joka ikävä kyllä jäi tällä kertaa aikataulullisista syistä pois matkaohjelmasta... Ensi kerralla sitten!

Seuraava reissu olikin tarkoitus sijoittua Baltiaan huhtikuussa, mutta katsotaan miten sen reissun käy näin koronan keskellä...

-A

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sisilialaiset sanovat: ”Anna meille viikko elämästäsi ja me annamme sinulle 3 000 vuotta historiaa".

Uusi vuosi 2024 Gran Canarialla

Miniloma Milanoon