Viikonloppureissu Ahvenanmaalle


 MOI!

Syyskuu, eikä tiedossa matkan matkaa. Kuljemme maskit kasvoilla ja odotamme parempia aikoja. Lopulta tulemme siihen tulokseen, että hyppäämme Turusta M/S Amorellan kyytiin ja suuntamme kohti Maarianhaminaa. 

Laivalla kansipaikoilla aika kuluu mukavasti aamiaisella Food Gardenissa. Satamassa meitä on vastassa paikallisopas ja lähdemme bussilla kiertämään syksyn värittämää kaunista saarta. Tässä vähän kuvausta saarikierrokseltamme.

Maarianhamina on Ahvenanmaan itsehallinnollisen maakunnan hallintokeskus ja ainoa kaupunki. Maarianhaminassa asuu noin 11 766 ihmistä eli noin 40 % koko Ahvenanmaan väestöstä. Kaupunki on yksikielisesti ruotsinkielinen ja 83,5 prosenttia sen asukkaista puhuu äidinkielenään ruotsia. 

Pommern on entinen laivanvarustaja Gustaf Eriksonin rahtipurjealus, joka on nykyisin museolaivana Maarianhaminassa. Pommern on teräsrunkoinen nelimastoinen parkki. Se rakennettiin 1903 Glasgow'ssa J. Reid & Co -telakalla.

Pommer

Juhannussalkoja löytyi joka kylästä.


Ahvenanmaan merenkulkumuseo sijaitsee 1940-luvun loppupuolelta peräisin olevassa rakennuksessa, jonka ovat suunnitelleet arkkitehdit Helge Railo ja Jonas Cedercreutz. Museossa on mm. kuuluisan parkkilaiva Herzogin Cecilien kapteenin salonki täydellisenä sekä useiden muiden suurten purjelaivojen esineistöä. 


Venäläisten rakentama tulli/posti. Rakennuksen yläkerrasta löytyy ihana tekstiilitaiteilijoiden näyttely, joka on näkemisen arvoinen.

     
Meren rantamaisemia pitkin poikin kaunista saarta.


    Tyrnimarjat olivat syyskuussa parhaimmillaan.






Majoittuminen meillä oli uudistetussa hotelli Arkipelagissa, joka sijaitsee meren rannalla. Hotellista löytyy 3 ravintolaa, joten ruokapaikkaa ei tarvitse lähetä etsimään kaukaa.  
Kuvat otettu hotellin ikkunasta.



Ahvenanmaalla on kolme 18-reikäistä golfkenttää ja kaksi golfklubia, Ålands Golfklubb ja Eckerö Golf, jotka yhdessä tekevät Ahvenanmaasta lähes täydellisen pelikohteen. Meri antaa suotuisat sääolosuhteet (touko- lokakuulle), joskin kentillä tuulee usein.

Ålands Golfklubb sijaitsee noin 20 minuutin ajomatkan päässä Maarianhaminasta, kuninkaallisilla mailla kauniissa miljöössä Kastelholman linnan läheisyydessä. Paikan sydän on klubitalo, jossa on vastaanotto, ravintola, pukuhuoneet, suihkut ja sauna sekä hyvin varusteltu golfshop, jossa laaja valikoima. Palvelu pelaa ja tunnelma on kotoisa, sen todistavat lukuisat vieraspelaajat.

Ålands Golfklubb on saanut useita kunniamainintoja, muun muassa Suomen paras 36-reiän golfkenttä vuonna 2015 GolfDigestin mukaan, Ahvenanmaan Turismipalkinto 2016 ja vuonna 2017 GolfDigest nimesi Slottsbanan Suomen toiseksi parhaaksi kentäksi.

Golfravintolan vetäjänä toimii julkkiskokki ja tämän vuoden Ruotsin Robinson-kilpailun voittaja Michael ”Micke” Björklund, joten lounaan laatu on taattu.

Ålands Golfklubbilla on kaksi 18-reikäistä kenttää ja yksi lyhytkenttä. Slottsbanan ja Kungsbanan ovat erityylisiä, joten ne täydentävät toisiaan.

Slottsbanan on luonnonkaunis, puistomainen ja helppo kenttä, josta on näkymä Kastelholman linnaan. Kenttä kuuluu Pohjoismaiden kauneimpiin. Slottsbanan on kokonaan remontoitu ja se avattiin uudelleen 1. heinäkuuta.

Kungsbanan on vähän vaativampi kenttä. Sen reiät ovat kaltevilla paikoilla ja männyt tiheämmässä. Kungsbanan on tehty maille, jotka ennen kuuluivat Kastelholman Kuninkaantilalle ja olivat Kustaa Vaasan metsästysmaita.

Åland Golfklubbilla on myös kaksi menestyksekästä PGA-Pro -ohjaajaa, jotka antavat tunteja niin aloittelijoille, keskivertopelaajille kuin eliittitason golfaajillekin.




Kastelholman linna on linna Ahvenanmaan Sundissa. Sitä alettiin rakentaa 1300-luvun loppupuolella, ja siitä tuli Ahvenanmaan hallintokeskus 1400-luvun alussa. Linna piti asemansa vuoteen 1634, jolloin Ahvenanmaa liitettiin lääniuudistuksessa Turun lääniin.








Kotiin palaamme Viking Gracsella buffetpäivällisen merkeissä.

Uusia matkoja odottaen,

-R


Kommentit

  1. Kiitos tästä. <3 Oma Ahvenanmaa kuumeeni vain kasvaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos.
    Ahvenanmaa on kyllä näkemisen arvoinen, suosittelen ja sieltä löytyy kaikille mukavaa tekemistä.

    Terkuin R

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sisilialaiset sanovat: ”Anna meille viikko elämästäsi ja me annamme sinulle 3 000 vuotta historiaa".

Uusi vuosi 2024 Gran Canarialla

Miniloma Milanoon