Pääkaupunki, jossa kaikki moikkaavat toisiaan ja prinssi asuu suoraan kaupungin yläpuolella!



Hei taas!

Osana Munchenin reissua teimme päiväseltään Road Tripin Vaduziin eli pieneen vain 5,5 tuhannen ihmisen kaupunkiin, joka on kääpiövaltio Liechtenstein pääkaupunki. Kaikkinensa tämä kaupunki veikin sydämeni aivan täysin!

Ajelimme tänne noin kolmisen tuntia Itävallan sekä Sveitsin kautta ja ainoa huomion arvoinen asia on, että Sveitsissä ajaessa tarvitsee auton etulasiin tarran, joka oikeuttaa ajamaan maassa. Näitä tarroja saikin noin 40€ kaikilta bensa-asemilta tai esim. netistä tilaamalla. Omamme ostimme Itävallan puolelta bensa-asemalta. Lisäksi maksoimme auton haun yhteydessä Munchenin lentokentällä siitä, että saamme lähteä Saksasta auton kanssa. Tämä maksoikin noin 20€/päivä.

Mutta kaiken kaikkiaan Vaduziin oli helppo ajaa, eikä meitä esim. pysäytetty millään rajalla tai mitään! :)

Kuva siitä hetkestä, kun olimme juuri saapuneet tähän kääpiövaltioon ja sen pääkaupunkiin!

 Kuten jo mainitsinkin, niin taisin hieman rakastua tähän suloiseen maahan ja valtioon. Tämä paikka oli kuin suoraan Netflixin jouluelokuvasta, joka sijoittuu pieneen eurooppalaiseen, keksittyyn maahan ja sen prinssiin (esim. kuin kaikki kolme osaa "Kuninkaallinen vaihtokauppa"-elokuvasarjasta!). Täällä jokainen vastaantulija moikkasi meitä ja kun kävimme matkamuisto-ostoksilla kaupungin turisti-infossa ja kysyin, että pääseekö kaupungin yllä olevaan linnaan sisälle, vastattiin minulle erittäin hämmentyneenä, että ei tietenkään, prinssimme asuu siellä! Tietenkään itselleni ei tullut mieleenkään, että prinssi todella asuisi Vaduzin linnassa, alle kilometri vuoren rinnettä kaupungista, mutta mielestäni se kertoi kaiken tästä todella sympaattisesta valtiosta, jossa prinssi voi asua kansansa keskellä ilman sen suurempia turvajärjestelyjä! 

Tietenkään Vaduzin kokoisessa kaupungissa ei sinänsä ollut paljoa nähtävää, vaan pystyimme ajamaan about 5 minuutissa koko kaupungin läpi. Mutta silti sen taianomainen kävelykatu luistinratoineen ja pienine putiikkeineen todella ihastutti! :) Kävelykadun päästä löytyi myös kirkko, kaupungintalo, hallituksen rakennus sekä jopa kolme erilaista museota, joihin emme kuitenkaan menneet sisälle. Eli onpahan nähtävää, jos vielä joskus Vaduziin eksyy! Tällä kertaa halusimme kuitenkin jatkaa matkaa ennen pimeän tuloa, sillä pimeys laskeutui jo viideltä myös tuonne Keski-Eurooppaan ja tiet oli melko huonosti valaistuja, eli ajomukavuus ei ollut parhaimmillaan enää pimeän tultua.

Tapojeni mukaan kävimme myös Big Maceillä, sillä uudessa maassa pitää aina testata paikallinen Big Mac! :) Liechtensteinilainen Bic Mac olikin perus hyvä, mutta ei päässyt top 3 parhaimpiin tai huonoimpiin Bic Maceihin, joita olen maistellut ympäri maailmaa. Kuitenkin olimme jopa yllättyneitä, että näinkin pienestä kaupungista tai edes maasta löytyy McDonalds! Lisäksi Big Mac-ateria on aina hyvä hintatason mittari ja Liechtensteinissa kyseinen ateria maksoi about 13 euroa. Eli kyseessä oli kallis maa, joka menee hyvin pitkälti Sveitsin siiven alla niin valuutan kuin hintatason kanssa sekä ymmärtääksemme myös monen muun asian suhteen.

Kuitenkin pidemmittä puheitta, kuvani hurmaavasta Vaduzista, jossa vietimme muutaman tunnin yhtenä marraskuisena tiistaina! :)

Liechtensteinin lippu, sillä minun pitää aina saada uuden maan lipusta kuva! 

Vaduz Castle todellakin sijaitsee aivan kaupungin yläpuolella ja sieltä ikään kuin vartioi pientä pääkaupunkiaan!

Liechtensteinin hallituksen rakennus sekä St. Florin katedraali ja alla vielä kummastakin hieman lähikuvaa



Keskustan suloiselta kävelukadulta

Linna takaapäin, koska etupuolelle ei sattuneesta syytä päässyt

Näkymää linnan takaa kaupunkiin sekä pieni maistiainen millaisia kapeita vuoristoteitä pujottelimme autolla ylös linnalle about 10 minuuttia (lähinnä, koska minä en uskaltanut ajaa 30 km/h kovempaa... :D)! 

Vaduzissa viihdyimme siis muutaman tunnin verran, sillä heidän pienen pääkaupunkinsa ehti paremmin kuin hyvin nähdä siinä ajassa. Sen jälkeen lähdimmekin ajamaan vielä reilu tunnin verran Sveitsin St. Gallen-kaupunkiin, sillä ystäväni ei ollut ikinä käynyt Sveitsissä ja halusi niin sanotusti ruksia kyseisen maan listaltaan.  

Tänne ajaminen onnistuikin aivan yhtä helposti kuin Vaduziin ajaminen ja esim. rajan ylitykset sujuivat jälleen ilman pysäytyksiä. Samaa voi sanoa myös meidän vajaan kolmen tunnin ajostamme takaisin Muncheniin Itävallan kautta. Eli ainakin tällä kokemuksella voin sanoa, että rajan ylityksiä Euroopassa ei edes huomaa, sillä meillä kirjaimellisesti meni täysin ohi kummallakin kerralla Saksan ja Itävallan raja! :D Sveitsin rajan sentään huomasimme, sillä kyseessä oli silta, jonka kummassakin päässä oli maiden liput sekä rajavartioston kopit, joskin tyhjät sellaiset.

Mutta saavuimme siis jo pimeän tultua St. Galleniin ja kiertelimme sen vanhaa kaupunkia ja esimerkiksi sen upeaa kirkkoa. En yleensä ota kirkkojen sisältä kuvia, mutta tämä oli jotenkin niin ainutlaatuinen valko-vihreän koristelunsa takia, että oli pakko napata siitä kuva! :)

St. Gallenissa emme oikeastaan muuta tehneet kuin kiertelimme pieniä kujia ja istuimme hetken lämmittelemässä kahvilassa. Tämän välipysähdyksen tarkoitus olikin nopeasti vain tarkastaan perinteinen sveitsiläinen kaupunki ja nähdä hieman sveitsiläistä joulutunnelmaa. Ikäväksemme St. Gallen joulutori aukesi vasta pari päivää myöhemmin, mutta saimme hieman käsitystä esimerkiksi siitä, minkä kokoisista markkinoista olisi kyse.

Kaikkinensa St. Gallen oli oikein kaunis vanha kaupunki, mutta näin tiistai-iltana kaupunki oli jopa aavemaisen autio ja pimeä, eikä esimerkiksi sen jouluvalot/-koristeet tehneet vaikutusta. Itse tykkään ehkä hieman eläväisemmästä tunnelmasta sekä kirkkaammista valoista. Lisäksi heidän joulutorinsa näytti melko pieneltä, eli en ehkä sen takia kyseiseen kaupunkiin lähtisi. Kuitenkin tällaisena Road Tripiin yhdistettynä välipysäkkinä oikein toimiva ja käymisen arvoinen paikka! :) 

Kyllä sen kaduille hetkeksi mielellään eksyy, kuten kuvista näkee:

Vanhan kaupungin fiilistelyä

Abbey of Saint Gall ja alla kaksi kuvaa sen sisältä upeista vihertävistä koristeista



Jälleen söpöjen vanhan kaupungin kujien fiilistelyä

St. Gallen joulutori rakentumassa


Nyt kun on käsitelty koko marraskuinen reissu, on nokka jo kohti seuraavaa seikkailua, joka toivottavasti ei kaadu pahentuneen koronatilanteen kynsiin...

Mutta siitä toivottavasti lisää hiihtoloman jälkeen! :)

-A

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sisilialaiset sanovat: ”Anna meille viikko elämästäsi ja me annamme sinulle 3 000 vuotta historiaa".

Uusi vuosi 2024 Gran Canarialla

Miniloma Milanoon