Päiväreissu Pyreneiden syleilyyn Andorra la Vellaan


Hei taas,

Barcelonan reissuni viimeisenä päivänä otimme seitsemältä aamulla 3 tuntia ja 15 minuuttia kestävät bussit kohti kääpiövaltio Andorran pääkaupunkia Andorra la Vellaa. Bussimme maksoivat 15€ suuntaansa ja ne olivat todella modernit sekä mukavat torkahdella upeiden Katalonian vuoristomaisemien vilistessä ikkunoiden takana. 

Kun vihdoin saavuimme noin 200 kilometriä pohjoisemmaksi Andorran pääkaupunkiin, oli meitä vastassa yllättävän vilkas kävelykatu vain reilu 22 000 hengen kaupungiksi. Andorra la Vella on kuitenkin melko suosittu turistikohde, varsinkin ranskalaisten ja espanjalaisten keskuudessa, sillä paikka on oikea veroparatiisi ja sen takia alhainen kosmetiikan, alkoholin, tupakan ja jopa vaatteiden hinta houkuttelee vierailemaan kaupungissa. Ystävänikin sai n. 80 euron hajuveden vain 30 eurolla, joten tietyissä tuotteissa verotuksen, tai lähinnä sen puutteen, kyllä huomaa!


Pakostakin vertailin Andorra la Vellaa kaiken aikaa Liechtensteinin pääkaupunkiin Vaduziin, jossa vierailin marraskuussa, sillä kumpikin luetaan Euroopan kääpiövaltioiksi ja täten niputan ne yhteen tietyllä tavalla mielessäni. Tosin koko ero näissä kaupungeissa oli hyvinkin selvä, sillä vain 5000 asukkaan Vaduz oli selvästi suloisempi pieni kylä ja yli 22 000 asukkaan Andorra la Vella taas isomman maailman shoppailuparatiisi. Lisäksi Andorra la Vellan tunnelma oli kuin ison Alppien laskettelukeskuksen ytimessä lumihuippuisten vuorien keskellä ja Vaduzin tunnelma oli taas suoraan Netflixin joululeffan pienestä ruhtinaskunnasta. Eli kaikkinensa hyvin erilaiset paikat, aivan kuten kaikki muutkin Euroopan kääpiövaltiot pääkaupunkeineen ovat mielestäni olleet!

Tästä kaupungista tulikin enemmän jopa Itä-Eurooppa-vibat, vaikka olimmekin hyvin keskellä Länsi-Eurooppaa. Tämä varmasti johtui hyvin pitkälti kaupungin jo hieman kulahtaneesta ulkoasusta, varsinkin pääkävelykadun ulkopuolella. Eli paras kuvaus kaupungista olisikin laskettelukeskuksen kyljessä oleva Alppikylä, jonka huippukausi tapahtui 80-luvulla. Hieman siis jo aikansa elänyt, mutta kuitenkin ihan nätti paikka! :)

Kaiken kaikkiaan kaupungissa ei kovin paljoa ollut nähtävyyksiä, mutta antaa kuvien esitellä ne muutamat tärkeät paikat, jotka mekin totta kai kiersimme! Loppu ajan keskityimmekin sitten lähinnä auringosta nauttimiseen! :)

Mutta pidemmittä puheitta, kuvani:

Yritin hirmuisesti saada bussimatkan maisemat ikuistettua, mutta ikävä kyllä omien laatuvaatimusten läpi meni vain kuvat, joissa vuoristo oli hieman kauempana, eikä noin 20 metrin päässä. Ne maisemat, joissa vuori kohosi suoraan tien reunasta, näyttä silmään upeilta, mutta kameraan ei niinkään! :/

Kaupungin läpi virtasi La Valira-niminen joki, jonka varrella kiemurteli Parc Central, jossa taas kukki jo kauniisti kirsikankukat!

Plaça de la Rotonda, jolla sijaitsi Dalin tekemä patsas ja josta lähti Avenue Meritxell, eli kaupungin pitkä ostoskatu!

The Nobility of Time - Salvador Dali

Avenue Meritxell

Avenue Meritxell

Auringonottospottimme aivan kävelykadun ja joen vieressä oli puisto, josta näki upeasti joka suunnassa kohoavat Pyreneiden vuoret!

Hieman ostosparatiisin ulkopuolella sijaitsi kaupungin hallintorakennukset, joiden edustaa koristi nämä hauskat tolpat! :) Mekin bongasimme nämä täysin sattumalta matkallamme takaisin bussille siinä viiden aikoihin iltapäivällä.

Jälleen bussista napattu kuva, jossa Katalonian vuoristomaisema ei pääse oikeuksiinsa, mutta sainpahan ikuistettua edes jotain!


 Sellaista tällä kertaa. Meille riittikin hyvin  noin 7 tuntia tässä kaupungissa ja sinä aikana ehdimme näkemään kaiken oleellisen, aistimaan kaupungin tunnelman ja vielä hyvin paistattelemaan päivää puistossa sekä joen rannalla terassilla!

Mutta, seuraava reissu on jo varattuna pääsiäisen yli, eli palataan uuden reissun merkeissä huhtikuussa! :)

-A

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sisilialaiset sanovat: ”Anna meille viikko elämästäsi ja me annamme sinulle 3 000 vuotta historiaa".

Uusi vuosi 2024 Gran Canarialla

Miniloma Milanoon