Huhtikuisella Baltian bussi tourilla, osa 2

 


Moikka!

Jatkoa pääsiäsreissulleni Baltian pääkaupunkeihin. Eli palataan Vilnaan, joka olikin kaikkiaan hyvin erilainen kaupunki ja siellä mieleen ei tullut enää Tallinnan bilekadut, vaan enemmänkin Keski-Eurooppa kohtaa Itä-Euroopan. Tykkäsinkin tästä mixistä todella paljon ja Vilnan kujilla olisin voinut vaellella vielä pidempäänkin!

Kaiken kaikkiaan siis ihanan erilainen ja mielenkiintoinen kohde, jossa tuntui olevan tilaa hengittää, sillä kadut olivat melko turistivapaat ja Riikan kapeiden kujien jälkeen Vilnan leveämmät kadut tuntuivat hyvältä vaihtelulta. Jos siis haluaankin yhdistää helposti samalle matkalle kaksi hyvin erilaista naapurimaan pääkaupunkia, niin suosittelen tätä komboa!


Vilnaan pääsimme siis jälleen noin 4 tunnin Lux Expressin bussikyydillä alle 10 eurolla ja majoituimme toisessa Euroopan legendaarisessa hostellissa, nimittäin Jimmy Jumps Housessa, joka oli Riikan party hostellimme jälkeen hyvinkin rauhallinen, mutta silti yhteisöllinen kokemus. Pääsiäissunnuntai ja -maanantai meni hostellissa hyvin uneliaalla fiiliksellä, mutta silti pääsimme jälleen tutustumaan uusiin mielenkiintoisiin matkailijoihin ympäri maailmaa. Joten jos on vailla edullista ja yhteisöllistä hostellia Vilnassa, niin suuri suositus Jimmy Jumps Houselle, joka sijaitsee aivan Vilnan kaupungintalon vieressä suloisella kujalla!

Mutta itse kaupungista vielä ennen kuvien läpikäyntiä sen verran, että kaksi päivää hyvin käveltävässä kaupungissa riittää kyllä oikein hyvin, mutta Vilnan kaduilla saa vietettyä enemmänkin aikaa, jos niin haluaa. Kaupunki on pullollaan ravintoloita, kahviloita, kirkkoja, pieniä putiikkeja ja museoita, eli siellä saa kyllä aikaa kulumaan pidempäänkin.

Kuitenkin esittelen paikkoja vielä lisää kuvien kautta:

Vilnan kaupungintalo ja sen edustalla oleva aukio

Vilnan vanhankaupungin kujilta löytyi tällainen suloinen kirkko, jota en ole osannut nimetä, sillä en ole löytänyt sitä kartalta päättömän haahuilumme ansiosta

Vanhankaupungin kujia seuraavat muutama kuva



Vilnan ehkä tunnetuin nähtävyys eli Vilnan katedraali sekä sitä ympäröivä aukio ja alla pari kuvaa katedraalin yksityiskohdista!




Gediminas Avenue, joka on yksi kaupungin pääkaduista ja jolta löytyy suurin osa maan hallintorakennuksista. Kyseinen katu lähtee suoraan katedraalin pääovilta, kuten alla olevasta kuvasta huomaa!


Katedraalin takana sen sijaan sijaitsee toinen tärkeä maamerkki, eli Gediminasin linnatorni, jonne pääsee helposti kiipeämään takapuolelta menevää portaikkoa pitkin noin 10 minuutissa!

Näistä kolmesta rakennuksesta en jälleen ole varma, mutta näiden vaaleanpunainen arkkitehtuuri upposi ja kovaa! :) Kaikki nämä kuitenkin sijaitsevan aivan kaupungintalon aukion läheisyydessä!



Kaupungintalon aukio iltahämyssä


Edeltävät kuvat olivat meidän ekalta päivältämme ja tästä eteenpäin kuvat ovat tokalta päivältämme ja suurimmaksi osaksi free walking tourilta, jonne osallistuimme, kiitos hostellimme suosituksen!

Vilnan vanhakaupunki on kuulemma täynnä salaisia sisäpihoja, joista löytyy paikallisten tekemää taidetta. Tässä yksi esimerkki tällaisesta!

Jälleen vanhankaupungin kujia

Kaupungissa on ollut myös vahva juutalaisten yhteisö ja nyt heidän muistokseen on tehty tämän kaltaisia seinämaalauksia ympäri vanhaa kaupunkia. Näiden teosten erikoisuus on se, että nämä on tehty valokuvien perusteella ja juuri niihin paikkoihin, joissa alkuperäiset valokuvat on otettu ja kuvien henkilöt ovat siis "vain" tavallisia Vilnassa asuneita juutalaisia vuosien saatossa! Alla toinen esimerkki näistä teoksista!


Seuraavat neljä kuvaa ovatkin sitten Vilnan erikoisuudesta eli Užupis, joka on Wikipedian mukaan: "Liettuan pääkaupungin Vilnan kaupunginosa, joka sijoittuu osin Vilnan vanhaankaupunkiin, UNESCOn maailmanperintöluettelokohteeseen. Paikan nimi tarkoittaa "toisella puolella jokea"; kyseinen joki on Vilnia, josta koko kaupunki on saanut nimensä. Alue on ollut pitkään taiteilijoiden suosima, ja sitä on usein verrattu Pariisin Montmartreen. Alueella on gallerioita, taiteilijoiden työhuoneita ja kahviloita. Alue julistautui 1997 itsenäiseksi Užupisin tasavallaksi ja on mikrovaltio."

Alueella oleva taiteilijakoti ja sen kaiken aikaa vaihtuva taidenäyttely

Alueen kartta

Užupisin perustuslaki löytyi myös Suomeksi yhdeltä kujalta keskeltä mikrovaltiota!

St. Annen kirkko, jota sanotaan myös Vilnan kauneimmaksi kirkoksi Napoleonin mukaan. Tarinaan liittyy kuitenkin myös muuta ja tämä kaikki kannattaakin mennä kuuntelemaan ilmaiselle kävelykierroksella, joka lähtee joka päivä klo 11 kaupungintalon edestä! :)

Gediminasin linnatornin mäkeä vastapäätä löytyi toinen kukkula, jossa sijaitsee kolmen ristin monumentti ja jonne pääsee myös kiipeämään, mutta se vien aikaa hieman enemmän kuin vain 10 minuuttia, joten me emme sitä tällä kertaa tehneet :/

Tämän kaiken jälkeen suuntasimmekin sitten ensimmäistä kertaa tällä reissulla kohti lentokenttää ja lensimme 71 eurolla Finnairin koneella nopeasti parissa tunnissa kotiin.

Vilnan yliopiston kampusaluetta

Eli tällainen reissu tällä kertaa ja tämän reissun jälkeen plakkarissa onkin sitten 57 maata. Lisäksi Eurooppa on taas hieman enemmän koluttu, eikä jäljellä oli enää kuin aivan muutama maa. Pian ehkä voin siis sanoa valloittaneeni koko Euroopan mantereen!

Seuraavana unelmana olisi päästä yhteen jäljellä olevista itäisen Euroopan maista, eli rantalomalle Albaniaa ja yhdistää reissuun myös retki Montenegron puolelle. Näin saisin taas kaksi uutta maata pois listaltani ja Eurooppaan jäisi jäljelle enää vain Ukraina, Valko-Venäjä ja Moldova, joihin tosin en ilmeisestä syystä ole pääsemässä ihan hetkeen. Lisäksi jos laskee Kaukasian valtiot Eurooppaan, niin myös ne puuttuvat listaltani, mutta pikkuhiljaa, pikkuhiljaa! :)

Joka tapauksessa toukokuuni hujahtaa Väli-Amerikassa, kun olen reppureissun merkeissä valloittamassa kerralla jopa kolme alueen valtiota! Näistä lisää sitten kun kotiudun takaisin Suomeen! :)

- A

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sisilialaiset sanovat: ”Anna meille viikko elämästäsi ja me annamme sinulle 3 000 vuotta historiaa".

Uusi vuosi 2024 Gran Canarialla

Miniloma Milanoon