Portugalin kaunis rantakaupunki Porto

 Porto on merenrantakaupunki Portugalin pohjoisosassa. 

Tervehdys!

Vuonna 2011 Portossa oli 238 000 asukasta, mitä teki siitä Portugalin toiseksi suurimman kaupungin. 

Porto onnistuu mahduttamaan pienelle alueelle mukavan määrän kiinnostavia nähtävyyksiä, niin historiasta kuin arkkitehtuurista kiinnostuneelle, upeita näköaloja sekä  tietysti perinteikästä hyvää ruokaa ja ihanaa maailmankuulua portviiniä. 

Hintataso on myös kohdillaan. 50 -70 eurolla maksoi mukavassa ravintolassa koko 3 hengen seurueen ruuat + juomat. Eipä siis ihme, että jo alkukesästä kaupunki vilisi turisteja. 

Harmi vain, että Finnairin suorat lennot Helsingistä eivät matkustajan kannalta sijoitu parhaaseen vuorokauden aikaan, vaan matkustus tapahtuu ikävästi yöaikaan. 


Valtava teräksinen Dom Luis I -silta yhdistää Porton vanhan kaupungin ja joen toiselta puolelta alkavan Vila Nova de Gaia -kaupungin. Sillan voi ylittää raitovaunun kyydissä  tai jalan ja se kannattaa tehdä auringonlaskun aikaan, jolloin vanhan kaupungin värikkäät talot kylpevät kultaisessa hohteessa ja aurinko vaipuu mereen.


Myöhemmin illalla siltaa voi istahtaa ihailemaan jollekin joen varren terasseista. Jokirannasta pääsee myös päiväsaikaan jokiristeilyille Douro-joelle.


São Benton asemahalliin kannattaa käydä tutustumassa jo pelkästään näyttävien kaakelimaalausten vuoksi. Ne ovat maineikkaan azulejo-taiteilijan Jorge Colaçon käsialaa. Sinivalkoiset maalaukset löytyvät heti sisääntulohallista.




Porton tärkein nähtävyys on ehdottomasti vanha kaupunki eli Ribeira, joka on listattu Unescon maailmanperintökohteeksi. Kadut huokuvat vanhaa charmia.  Sokkeloiset kujat ja monenkirjavat talot ovat juuri se, mistä Porto on tunnettu. Alueella on niin historiallisia rakennuksia tuhannen vuoden takaa kuin tuoreempaakin arkkitehtuuria.

Ribeiran mäkisille kujille kannattaa pujahtaa ilman karttaa ja antaa itsensä ”eksyä”, mutta ehdottomasti kannattaa myös käydä katsomassa 1100-luvulla rakennettu Sén katedraalia, uusklassista tyyliä edustavaa entistä pörssitaloa Palácio da Bolsaa sekä vaikuttavaa Santa Claran kirkkoa.

Vanha kaupunki rajautuu jokirantaan, joka on Porton turistisinta aluetta. Joenrannan kapeat ja värikkäät talot sekä Douro-joki vanhoine viininkuljetusveneineen ja viinitynnyreineen ovatkin näkemisen arvoinen kokemus.


Keskustan maamerkki on Torre dos Clérigo -kirkko ja sen uljas torni, jonne voi kiivetä ihailemaan maisemaa yli Porton. Kirkkoon pääsee ilmaiseksi, mutta torniin on pieni pääsymaksu.

Kirkontornin näköalatasanteelle kipuaminen portaita pitkin kannattaa, sillä palkinnoksi saa mahtavat näkymät yli kaupungin.





Kristallipuisto on valtava puistoalue, joka muodostuu hyvin hoidetuista istutuksista, symmetrisistä poluista ja suihkulähteistä. Puistosta avautuvat komeat maisemat alas vanhaan kaupunkiin sekä jokirantaa. Sitä komistaa myös ufon ja kuplahallin risteytystä muistuttava ”Kristallipalatsi". 

Alla seinätaidetta, jossa materiaalina on käytetty romua.



Yllä Portugalin viinikauppiaiden aluksia Douro-jokea rannoilla. 

Alla paikallista kalaherkkua.


Portviini on Douron alueen rypäleistä valmistettua makeaa, väkevää viiniä. Porton matka ei ole täydellinen ilman vierailua yhdessä lukuisista portviinikellareista, joita on levittäytynyt Vila Nova de Gaian puoleiseen jokirantaan koko matkalta. 

Rannasta löytyy niin nimekkäiden talojen viinikellareita, kuten Ferreira ja Taylor’s  kuin suomalaisille tuntemattomampiakin taloja. Viinikellareissa järjestetään opastettuja kierroksia ja niissä pääse osallistumaan myös viininmaisteluihin.




Porto on myös oiva tukikohta tutustua läheiseen Douron laaksoon, josta tulevat maan parhaat viinit, ja jota pidetään yhtenä maailman kauneimpana viinialueena. Sekä Douron laakso että Porton vanha kaupunki ovatkin Unescon maailmanperintökohteita, joten niitäkin pääsee bongailemaan tässä kohteessa!


Terveisin R

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sisilialaiset sanovat: ”Anna meille viikko elämästäsi ja me annamme sinulle 3 000 vuotta historiaa".

Uusi vuosi 2024 Gran Canarialla

Miniloma Milanoon