München Oktoberfest 2022


 Tervehdys!

Keväästä lähtien on Tampereelta lennetty suorilla reittilennoilla useisiin Euroopan kohteisiin. Valikoimasta löytyy niin suurkaupunkeja kuin etelän aurinkorantoja. On ollut todella positiivinen kokemus lähteä liikkeelle ilman pitkiä odotuksia lentokentällä tai jonotuksia turvatarkastuksen, joten valitsin jo toistamiseen Tampere-Pirkkalan lentokentän.

 

Tällä kertaa matkakohteenani oli München, yksi saksaan kauneimmista kaupungeista ja juuri sopivasti Oktoberfestin aikaan.

Oktoberfest on kaksiviikkoinen festivaali, joka järjestetään Münchenissä syyskuun toiseksi viimeisen lauantain ja lokakuun ensimmäisen sunnuntain välisenä aikana. Ensimmäinen Oktoberfest järjestettiin hevosajojen muodossa 17. lokakuuta 1810 kruununprinssi Ludwig Baijerilaisen ja Therese von Sachsen-Hildburghausenin häiden kunniaksi.  Alkuvuosina juhla-alueella ei saanut nauttia alkoholia, mutta melko pian sallittiin oluen tarjoilu.

Oktoberfest sai nykyisen muotonsa 1900-luvulla, eikä alkuperäisestä Oktoberfestistä ole enää paljoa jäljellä, mutta se järjestetään kuitenkin edelleen alkuperäisessä paikassa Theresienwiesen niityllä. Oktoberfestin aikana nautitaan olutta oluthalleissa ja olutteltoissa torvisoiton ja musiikin säestyksellä. Perinteisesti järjestetään myös paraateja ja pukeudutaan perinteisiin saksalaisiin asuihin.










Münchenin Oktoberfest alkaa pormestarin johtamalla suurella sisääntuloparaatilla. Siinä jokaista Münchenin panimoa edustaa kauniisti kukin koristeltu hevosvaunu, jonka kyydissä istuvat panimoiden ja oluthallien omistajat/edustajat. Vaunujen takana kävelevät perinteisiin saksalaisiin asuihin pukeutuneet tarjoilijattaret sekä torvisoittokunnat. Heidän jälkeensä tulee perinteisiin saksalaisiin asuihin pukeutuneita ihmisiä. Festivaali avataan seremoniallisella ensimmäisen oluttynnyrin hanan kiinnittämisellä. Pormestari suorittaa tämän Schottenhamelin oluthallissa lauantaina tarkkaan keskipäivällä. Sen jälkeen kanuunalla ammutaan 12 kunnialaukausta, jonka jälkeen oluen juominen voi alkaa.  

Festivaalin toisena päivänä järjestetään perinteistä pukeutumista juhlistava paraati, Trachenfest. Siinä esitellään Saksan eri alueiden ja muun Euroopan kansanpukuja. Baijerilaismiehet ovat pukeutuneet valkoisiin paitoihin, polvisukkiin ja lyhyisiin nahkahousuihin henkseleineen. Naiset pukeutuvat koristeellisiin  kukkamekkoihin. Paraatia säestävät kansanmusiikki ja tanssi. Yhdessä päivässä ei ennätä vielä paljon näkemään ja hyvät yöpymispaikat olivat varattu jo varhain.





 

Ja huh huh, kyllä turisteille oli kehitetty huimat hinnat -telttayöpyminen 200€/vrk. Onneksi kaupungissa on hyvät metroyhteydet ja keskustan ulkopuolelta löytyi meille ihan tasokas hotelli mukavaan hintaan.




Perinneasun esiliinan solmimisessa kannattaa olla tarkkana, sillä rusetti kertoo paljon. Vasemmalle solmittu rusetti tarkoittaa, että olet sinkku. Oikealle sidottu rusetti viestittää, että olet naimisissa tai vakituisessa parisuhteessa. Keskelle solmittu rusetti kertoo, että olet neito. 

Perinteisiin kuuluvat myös kaulaan ripustettavat piparkakkukaulakorut. Niitä oli tarjolla koristeltuna kivoilla teksteillä, alkaen 4 €. Ainakin pikkuväki oli innoissaan pipareita, mutta niitä ostettiin myös runsaasti tuliaiseksi kotiin vietäväksi. Enpä tiedä kuinka moni pipari säilyi ehjänä kotimatkalla, sen verran runsaasti olut virtasi litran vetoisista tuopeista. 

Jokaisella oluttuvalla oli omat merkkioluensa litran tuopin hinta vaihteli 12-14 € välillä. Tarjoilijat kantoivat pöytiin, jopa yli kymmen tuoppia kerralla ja tarjoilu toimi erinomaisesti. Turvatoimet olivat mittavat ja mikä parasta wc-jonoja ei ollut missään.







Kuvia festivaalialueelta, josta löytyi niin huvipuiston laitteita, ruokakojuja sekä oluttelttoja, yms. kansanhuveja.













Lauantaiaamuisin on mahdollisuus osallistua ihastuttavassa Westparkissa maksuttomaan Park Run juoksuun klo 9.00. Oli aivan ihastuttavaa juosta 5 km  kauniissa puistossa 70 innokkaan lenkkeilijän kanssa. 

Alla siitä muutama kuva:







Kaupungista löytyy paljon ihania puistoja, jossa on mahdollisuus harrastaa liikuntaa monipuolisesti, esim. erittäin suosittua surffausta. Harmi, etten saanut toimimaan kuvaamani surffausvideota, olisin sen liittänyt mielelläni tähän mukaan.

Seuraavat matkat on jo varattuna, joten palaan asiaan pian. Mukavaa syksyä!

Terkuin -R


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sisilialaiset sanovat: ”Anna meille viikko elämästäsi ja me annamme sinulle 3 000 vuotta historiaa".

Uusi vuosi 2024 Gran Canarialla

Miniloma Milanoon