Ristiriitojen Delhi


Moikka!

Olimme pitkästä aikaa kaksin äiti-tytär-reissussa marraskuun puolivälissä ja reissukohteeksemme valikoitui eksoottinen Intia! Olimmekin jo vuosia sitten sopineet tekevämme Olympia matkojen Intian kultainen kolmio-kiertomatkan, jossa pääsimme kymmenen päivän aikana näkemään jopa neljä eri Pohjois-Intian kaupunkia sekä bussimatkojen aikana rutkasti Intian maaseutua.

Lentomme Helsingistä Delhiin kesti 8 h 25 min tuntia. Majoituimme aamusta Le Meridien hotelliin ja iltapäivällä tutustumme kaupungin nähtävyyksiin.

Delhi on ollut merkittävä keskus Intian luoteisrajan ja Bengalin välisellä kappareitillä jo 200-luvulla eKr. Intian pääkaupunki Delhi, joka sijaitsee Yamunajoen länsipäässä Gangesin tasagolla onkin kiinnostanut useita Intian valottajia kautta vuosisatojen. Vaikka jokainen valloittaja tuhosikin edeltäjänsä työn, 1900-luvulla rakennettu kaupunki on kiehtova läpileikkaus Intian historiasta.


Tämä ja seuraava kuva hotellimme uima-altaalta, josta avautui kauniin Uuden Delhin puutarhat ja kansainväliset pilvenpiirtäjät!


Kaupunki muodostuu kahdesta osasta. Vanha Delhi keskittyy valtavan Jama Masjidin moskeijan ympärille basaarialueineen ja sokkoeloisineen katulabyrintteineen. 


Tämä ja kolme seuraavaa kuvaa täysin vastakohtaisesta Vanhasta Delhistä ja sen basaarialueesta!




Keskellä Vanhaa Delhiä sijaitsee Jama Masjid niminen, näyttävä moskeija, joka toi upeaa kontrastia alueen kujille!

Mahatma Gandhin muistoksi pystytetty puisto!

Ja itse puistossa sijaitseva muistoalue, jonka keskellä leiskuu ikuinen liekki!

Vanhaa Delhiä hallitsee Lal Quila (punainen linnoitus), jonka Shah Jahan rakennutti ottaessaan Delhin uudelleen pääkaupungiksi Agran sijaan. Linnoitus valmistui 1648. Muurien ympäröimä linna on pikemminkin palatsi kuin linnoitus ja siihen on käytetty mm. valkoista marmoria punaisen hiekkakiven sijasta. 

Me emme kuitenkaan ikävä kyllä tätä linnoitusta nähneet, vaan käytimme aikamme muissa nähtävyyksissä ja jätimme linnoituksille aikaa muissa kohteissamme! :)

Tämä ja neljä seuraavaa kuvaa ovat sen sijaan niin sanotulta pikku Taj Mahalilta eli Humayun's Tombilta, joka onkin yhden Intian rakastetun hallitsijan hauta sekä arkkitehtuurisesti hyvin kaunis kokonaisuus! :) 




New Delhi on ilmeeltään täysin erilainen leveine katuneen ja laajoine puutarhakaupunginosineen. Kaupungin suunnittelussa erottuu vielä brittiläisyys, vaikka brittiläisten johtomiesten patsaat ovat poissa ja katujen nimet ovat muuttuneet. Täältä löytyy parlamenttitalo ja presidentin virka-asunto Rashrapati Bhavan. New Delhin kaupallisena keskipisteenä toimivat Connaught Placen ympyrän muotoinen kaarikäytävä ja vilkas liikenneympyrä. Täältä löytyy elokuvateattereita, pankkeja, hotelleja, ravintoloita sekä tasokkaita käsitöitä myyviä keskuksia.

Me kuitenkin lähinnä vain ajoimme alueen läpi ja ihailimme tätä kaikkea bussin ikkunoista! :)


Tämä ja kaksi seuraavaa kuvaa ovat varakuninkaan linnalta, jossa aina silloinen Britannian määräämä varakuningas asui ja johon ehdimme hetkeksi pysähtymään matkalla seuraavaan kaupunkiin!



Näissä maisemissa meillä meni suurin osa myös Delhissä ja sen ruuhkissa istuessa!

Pietilöiden suunnittelema Suomen suurlähetystö keskellä Uuden Delhin lähetystöaluetta!


Alla vielä muutama äidin ottama kuva Delhin monista kasvoista:






Heidän kanssa teimme vaihtokaupan, eli he saivat ottaa meistä kuvan ja me heistä! :)

Siinä meidän Delhimme ja seuraavaksi postaus reissumme tokasta kohteesta, eli Jaipurista!
A & R

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sisilialaiset sanovat: ”Anna meille viikko elämästäsi ja me annamme sinulle 3 000 vuotta historiaa".

Uusi vuosi 2024 Gran Canarialla

Miniloma Milanoon