Tbiliksen joulutorit


Moikka!

Vuoteni lähti käyntiin reissulla Georgian pääkaupunkiin Tbilikseen, jossa ortodoksisen kalenterin johdosta joulu jatkui vielä loppiaiseen asti! Saimme siis täydellisen joulun pidennyksen Tbiliksen suorastaan överien jouluvalojen alla. Siellä todella päti sääntö: "Enempi on parempi! :D

Muutenkin Tbilisi yllätti kyllä erittäin positiivisesti, sillä kyseessä on miljoonakaupunki, jossa riittää tekemistä ja näkemistä, mutta saamaan aikaan tunnelma oli kun pienessä kaupungissa. Joka kulman takaa löytyikin uusi pieni aukio, puisto tai patsas, mutta silti ihmiset olivat ystävällisiä ja avuliaita. Tbiliksen kaduilla vaelteluun saikin helposti uppoamaan reissumme neljä päivää (joista tosin yhden käytimme päiväreissuun Tbiliksen ulkopuolelle)! Meille sattui myös todella hyvä sää, kun aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja mittari meni yli 10 asteeseen joka päivä ja tämän ansiosta kaupunki viehättikin vielä entisestään! :)

Kaupungissa tosiaan riitti myös nähtävää ja esittelenkin Tbiliksen nähtävyydet seuraavaksi kuvien muodossa tavalliseen tapaan:

Georgian kansallismuseon edessä oli kuusi, jossa ei oltu säästelty valojen kanssa! Museon edustalla oli myös joulutorin tynkää koristeineen, pukkeineen ja katukauppiaineen. Itseasiassa koko Rustaveli Avenue, kaupungin pääkatu, oli täynnä valoja, katukauppiaita ja ihmisiä! Kadun valot olivatkin erittäin yltäkylläiset, mutta en ikävä tajunnut ottaa niistä kuvia, vaan tyydyin vain ihastelemaan ja ottamaan videoita, joita en tänne saa laitettua! :/

Ehkä kuitenkin yllä ja alla olevat kuvat kaupungin kuusesta antavat jotain ideaa valojen runsaudesta! :)


Georgian kieli on hyvin ainutlaatuinen ja se eroaakin hyvin paljon alueen muista kielistä! Se onkin kuin suomen kieli Pohjoismaissa! Heillä on myös täysin omat aakkoset, joita ei esimerkiksi venäjän osaaja ymmärrä. Tässä onkin hyvä esimerkki, miten kaikki kaupungissa oli kirjoitettu kahteen kertaan eri aakkosin! :)

Freedom Square, josta Rustaveli Avenue alkoi ja joka oli myös saanut loisteliaat valot ylleen! Valoista voikin huomata, että Rustaveli Avenuen valaistuksen teemana oli maailman nähtävyydet ja sieltä pystyikin bongaamaan mm. Sydneyn oopperatalon, Big Benin, Kiinan muurin, Vapauden patsaan sekä Colosseumin pieninä valopatsaina!

Museon kuusi iltavalaistuksessa!

Fiilistelyä Tbiliksen kaduilta, jossa vanha törmäsi uuteen, rapistunut moderniin ja romantiikka todellisuuteen! :) Kaupunki oli myös hyvin mäkinen, sillä monien vanhojen kaupunkien tapaan myös Tbilisi on perustettu vuorien juurelle, jotta vuoret antaisivat suojaa kaupungille!

Näkymiä Mtatsminda vuorelta, jossa sijaitsi saman niminen huvipuisto sekä näköalatasanne! Tämä ja kolme seuraavaa kuvaat ovatkin Mtatsminda Parkista, joka oli avattu joululomien kunniaksi perheille loma-aktiviteetiksi! :)




Istahdimme tähän erikoiseen, metsäiseen huvipuistoon glögille, sillä sää todella helli meitä ja puiston omituista tunnelmaa oli mukava jäädä hetkeksi aistimaan! :D

Ylös vuorelle ja puistoon pääsi muutaman euron maksavalla funiculaarilla!

Lisää Tbiliksen parhaat päivät nähnyttä katukuvaa, joka silti omalla tavallaan oli hyvin viehättävää ja minusta tuntuikin kuin oisin katsellut kaupunkia täynnä Peppi Pitkätossun Huvikumpuja! :D

Bridge Of Peace, jonka avulla pääsi ylittämään kaupungin läpi virtaavan Kura-nimisen joen, joka myös jakoi kaupungin vanhaan ja uuteen Tbilikseen! Me majotuimmekin vanhan kaupungin puolelle ja uuden puolella kävimme vain nopeasti katsomassa muutamaa tärkeää nähtävyyttä!

Kura joki

Europe Squaren ympäristöä, mistä lähti myös erittäin ylihintainen ja ruuhkainen kaapelihissi Narikalan linnoitukseen, joka sijaitsi vanhan kaupungin "yllä", mutta jonne pääsi myös kävellen!

Syy miksi tulimme uuden Tbiliksen puolelle: Holy Trinity Cathedral of Tbilisi, joka on yksi maailman isoimpia kirkkoja kokonaispinta-alaltaan! Tämä 2004 remontista valmistunut kirkko sai todella miettimään, että olisiko kaikki se raha, mitä tämän kirkon uudistuksiin käytettiin, voitu käyttää enemmin esimerkiksi niiden lukemattomien ränsistyneiden talojen remontointiin. Tässä kuitenkin näkyy kirkon asema ja tärkeys georgialaisessa kulttuurissa! 

Alla vielä kaksi muutakin kuvaa kirkosta ja sen piha-alueesta!



Uuden Tbiliksen rakennuskanta ei ainakaan omaan silmään näyttänyt yhtään sen uudemmalta kuin vanhan kaupungin rakennuskanta, mutta silti tällainen jollain tavalla vetoaa omaan esteettiseen silmään! :)

Kura joki ja kaukana näkyy Holy Trinity Cathedral of Tbilisi, joka kohosi mahtavana kaupungin yllä!

Takaisin vanhan kaupungin puolelle ja yhteen sen monista puistoista, nimittäin Dedaena Parkiin, jossa voisin hyvin kuvitella viettäväni lämmintä kesäpäivää perheen kanssa! :) 

Aivan Dedaena Parkin vierestä alkoi myös monen kadun, korttelin ja puiston mittainen joulutori, johon törmäsimme aivan sattumalta, emmekä vieläkään tiedä, että minkä niminen tämä joulutori oli (kyseessä oli ehkä Orbeliani Squaren alue). Emme löytäneet mistään mitään infoa tämän alueen toreista, enkä vieläkään löydä aluetta kartalta, mutta onneksi eksyimme tänne, sillä tunnelma alueella oli todella taianomainen! :)

Seuraavat kuusi kuvaa siis Tbiliksen joulutorilta, jostain Dedaena Parkin läheltä:







Georgian kansallismuseo ja sen kuusi kaikessa komeudessaan!

Kaikki yllä olevat kuvat olivat meidän ensimmäiseltä kokonaiselta Tbilisi-päivältä ja tästä  kuvasta ja kyltistä alkoikin päivä numero 2. Suuntana meillä oli  Abanotubani-niminen alue, jossa sijaitsee kaupungin kuuluisat rikkikylpylät, aivan vanhan kaupungin kupeessa!

Alueelta näki upeasti toisella puolella jokea sijaitsevan, Europe Squaren ylle kohoavan, Ejmiatsin Armenian Churchin!

Alueen myös ikään kuin eristi omakseen tämä vanha kuivuneen joen uoma, jonka toisessa päässä sijaitsi vesiputous, jonka esittelen muutaman kuvan päästä!

Rikkikylpylät tunnistaa kivisistä kupoleistaan, jotka nousevat hieman pään yläpuolelle ympäri aluetta. Meitä myös varoteltiin, että alueen haju voisi olla aika huumaava, mutta emme kyllä haistaneet yhtään mitään!

Kupolit ja kaupungin yllä näkyy Narikalan linnoitus!

Sitten itse kylpylä, joka meillä valikoitui Gulo's Thermal Spaksi, oli paikka, josta sai tällaisia pieniä yksityisiä kylpyhuoneita, joissa pääsi kylpemään perällä näkyvässä kylpyammeessa. Sinne mahtuikin hyvin kaksin ja kunhan saimme tulikuuman veden vähän viilenemään, niin se oli oikein miellyttävää! Tunti tällaisessa maksoi noin 25 euroa ja siihen kuului pyyhkeet sekä oma yksityinen pukuhuone! Lisäksi palveluun olisi kuulunut pesijä (vasemmalla näkyy pesupaikka), mutta kieltäydyimme tästä kunniasta! :D

Rikki ei myöskään pesutilassa haissut mitenkään pahalta, vaan tunnin kylpymme oli kaikin puolin oikein hauska kokemus! :)

Kylpemisen jälkeen kipusimme vieressä sijaitsevalle kukkulalle, jossa sijaitsi Narikalan linnoitus, Mother of Georgia-patsas sekä St Nicholas church! Tässä kuvassa näkymiä kukkulalta yli kaupungin ja kuvasta voikin bongata niin Holy Trinity Cathedral of Tbilisiksen (oikeassa yläkulmassa) kuin esimerkiksi Bridge Of Peacen (keskellä vasemmalla)! Lisäksi kuumailmapallon kohdalta (keskellä kuvaa) lähti kaapelihissi linnoitukselle! :)

Miltä linnoitus sitten oikeasti näytti! Paikalla oli siis lähinnä muurien raunioita, kuten tässä sekä alla näkyy!

Tässä kuvassa näkyy myös esimerkiksi Mtatsminda Parkissa sijainnut televisiotorni (keskellä kuvaa, vuoren päällä) sekä kaapelihissin kaapelit, jotka läpäisevät kuvan kaupungin yllä!

Linnoituksessa sijainnut St. Nicholas church!

Kaapelihissi sekä Mother of Georgia-patsas, joka suojelee kaupunkia kaiken yläpuolella! :)

Sitten vielä mainitsemani vesiputous, eli Leghvtakhevi Waterfall, joka sijaitsi ikään kuin Narikala-linnoituksen takana aivan lähellä rikkikylpylöitä! Tämä kuvastaakin mielestäni hyvin sitä, miten monipuolinen kaupunki oli kyseessä! Sieltä löytyi huvipuistoja, vesiputouksia, arkkitehtuuria niin kirkkojen, linnoitusten kuin esimerkiksi siltojen muodossa sekä rikkikylpylöitä ja erittäin hyvää, sekä halpaa georgialaista ruokaa sekä juomaa ja vaikka mitä muuta! :) 

Viimeisenä päivänä reissussa hyppäsimme vielä Hop on Hop off-turistibussiin ja kiersimme vielä kertaalleen tämän ihmeellisen, sokkeloisen ja kaikin puolin monipuolisen kaupungin! Tästä en kuitenkaan enää ottanut mitään kuvia, sillä kierros ei sinänsä antanut meille mitään uutta nähtävää, mutta se oli hyvä tapa saada vielä kokonaiskuva kaupungista, eikä se maksanutkaan kuin parikymppiä! :)

Kaiken kaikkiaan suosittelenkin Tbilisiä erittäin lämpimästi! Se oli mielenkiintoinen ja erittäin halpa kaupunki, jonne pääsimme yhden vaihdon taktiikalla Air Balticin lennoilla noin 230 eurolla ja hostellistamme Moosicasta, joka sijaitsi aivan kaupungin pääkadun varrella, maksoimme noin 12 euroa yöltä. Hostelli oli muutenkin oikein siisti ja mukava, perushostelli, jota voin myös suositella yöunia varten tässä kaupungissa! :)

Mutta seuraava postaus käsitteleekin yhtenä reissupäivänä tekemäämme päiväretkeä Georgian naapurimaahan Armeniaan, jossa kiersimme Unescon maailmanperintökirkkoja ja saimme konkretiaan neuvostoaikaiselle elämälle, sillä kylät joissa kävimme olivat kuin aikahyppyjä 1970-luvulle!

- A


Kommentit

  1. Sattuipa teillä hienot ilmat Tbilisin vierailunne ajalle ja näitte monipuolisesti kaupunkia. Tutustun mielenkiinnolla uusiin Kaukasian maiden postauksiin ja odotan innoissani omaa matkaani noille seuduille reilun kuukauden kuluttua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman helli meitä oikein kunnolla! :) Ja pitääpä tehdä Armenian postaus nopeasti, jotta ehdit senkin lukea ennen matkaasi! Odotan innolla, että pääsen lukemaan sinun reissustasi samoihin maisemiin! :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sisilialaiset sanovat: ”Anna meille viikko elämästäsi ja me annamme sinulle 3 000 vuotta historiaa".

Uusi vuosi 2024 Gran Canarialla

Miniloma Milanoon