Kolmen kirkon kierros Armeniaan


Hei taas!

Tammikuiseen Georgian reissuumme mahtui myös päiväreissu Pohjois-Armeniaan. Otimmekin suoraan valmiin päiväretken Tripadvisorista (linkki retkeemme https://www.tripadvisor.com/AttractionProductReview-g294195-d16841065-Full_Day_Tour_to_Armenia_from_Tbilisi_with_Traditional_Lunch-Tbilisi.html), johon kuului Akhtala Monastery,  Haghpat Monastery ja Monastery of Sanahin. Kohteiden lisäksi saimme myös paikallisen, perinteisen lounaan, erittäin asiantuntevan oppaan sekä ovelta ovelle kuljetukset. 

Kartalla reittimme näyttikin tältä:

Eli pyörimme aivan pohjoisrajalla ja näimme nimenomaan Armenian maaseutua, joka olikin kuin aikahyppy 1970-luvun Neuvostoliittoon, enkä ole ikinä nähnyt yhtä aavemaisen, köyhää seutua, kun mitä todistimme automme ikkunasta. Armenia onkin kuulemma näistä Kaukasian valtioista selvästi köyhin ja sen kyllä huomasi heti kun tulimme rajan yli. Esimerkiksi viimeisen kohteemme ympärillä ollut kylä oli kuin suoraan seepiakuvasta ja yhden talon ikkunasta kuivumassa olleet lakanat suorastaan sokaisivat isoilla pinkeillä kukillaan. Kaikin puolin tunnelma Armenian puolella olikin jotenkin todella uniikki ja upea aurinkoinen päivä teki siitä vielä ihmeellisemmän, niin hyvässä kuin pahassakin.

Mutta annetaan kuvien jälleen puhua puolestaan! :)

Ensimmäiset kaksi kuvaa Akhtala Monasterystä.

Nämä vihkisormukset liittyvät Armenian apostolisen kirkon, eli Armenian ortodoksisen kirkon vihkiperinteisiin! Täällä pääsimme myös todistamaan heidän joulujumalanpalvelustaan, sillä päiväreissumme osui juuri heidän jouluaattoonsa! :)

Seuraava kohteemme  Haghpat Monastery olikin sitten Unescon maailmanperintökohde, eli ei ihan mikä tahansa kirkko! :) 

Haghpat Monastery olikin näistä kolmesta kohteesta ylivoimaisesti upein ja sen takia vielä seuraavat neljäkin kuvaa täältä! :)





Sitten lounaan jälkeen jatkoimme matkaamme viimeiseen kohteeseemme eli Monastery of Sanahiniin, joka sijaitsi korkealla Alaverdin kylässä ja sieltä oli aavemainen näkymä vanhaan tehdaskaupunkiin, jonne työntekijät laskeutuivat päivittäin kuvassa näkyvää vaijeria pitkin. Vaijerin hissin voikin bongata kuvan vasemmasta alareunasta, kohdasta jossa valo ja varjo kohtaavat! Tämä tehdaskaupunki olikin kaikin puolin mielenkiintoinen aikamatka Neuvostoliiton teollisuuteen ja näin historiasta kiinnostuneen ihmisen päivän kohokohta! :)

Näistä näköalakuvista näkee myös hyvin Armenian jylhät, kauniista kumpuilevat vuoristomaisemat! :)

Alaverdin kylässä pysähdyimme myös Mikoyan Brothers ulkoilmamuseoon, jossa pääsimme todistamaan Neuvostoliiton hävittäjiä ja vaikka sotahistoria onkin lähellä sydäntä, niin hylätty teollisuuskaupunki vei silti voiton!


Viimeinen virallinen kohteemme oli myös päässyt Unescon maailmanperintölistalle ja Monastery of Sanahinissa kuulimme vielä viimeiset tietoiskut armenialaiset ortodoksisuudesta, kirkkoarkkitehtuurista sekä Armenian historiasta, sillä tästä alkoi parin tunnin kotimatka, joka meni hyvin pitkälti leväten ja prosessoiden kaikkea tietoa, mitä päähämme kaadettiin päivän aikana! :)



Tästä kompleksista olikin hieman vaikeampi saada kokonaisvaltaista kuvaa, mutta yllä kuvia tästä nähtävyydestä vähän joka kulmasta! :)

 Siinä kuitenkin kokonaisuudessaan se reissu ja nyt voikin sanoa käyneensä Armeniassa! :) 

Seuraava postaus käsitteleekin sitten vanhaa tuttua maata, mutta kaupunki on kuitenkin minulle täysin uusi ja itseasiassa loppukeväälle ja kesälle varatut matkat ovat myöskin tuttuihin maihin, mutta itse kohteet ovat uusia! :)

- A

Kommentit

  1. Olipa hauskaa löytää juttusi samoilta seuduilta, joilla itse pääsin käymään kuukausi sitten. Oli mielenkiintoista nähdä kuvia Alaverdin kylän yläpuolelta Sanahinin luostarilta alas kaupunkiin, koska me emme käyneet katsomassa tuota luostaria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että joku muukin eksynyt samoille seuduille! :) Ja näistä kolmesta Sanahin luostari oli vähiten vaikuttava, joten jos joku piti jättää välistä, niin juuri tämä! :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sisilialaiset sanovat: ”Anna meille viikko elämästäsi ja me annamme sinulle 3 000 vuotta historiaa".

Uusi vuosi 2024 Gran Canarialla

Miniloma Milanoon