Miniloma Milanoon

 Moikka!


Tänä kesänä matkustin jo toistamiseen Italiaan. Tällä kertaa matkakohteenani oli Milano.

Yleisesti on tiedossa, että Milano on Italian vaurain, muodikkain ja vauhdikkain kaupunki, joka siksi monessa mielessä onkin ihanteellinen kaupunkilomakohde. Säät pysyttelevät valtaosan vuodesta lämpimänä (esim. vielä syyskuussa 22-24 C) ja sen lukuisat upeat nähtävyydet, muodikkaat ostospaikat, maistuvat ruoat ja merkittävät tapahtumat tekevät siitä mielenkiintoisen kaupungin. Olette varmasti kanssani samaa mieltä, että Milanoon lähdetään yleensä shoppailemaan, tutustumaan johonkin tiettyyn nähtävyyteen tai jalkapallo-otteluun, joista vastaavat kaksi Euroopan kärkijoukkuetta.

Tälle matkalla olin päättänyt lähteä vain tutustumaan kaupunkiin, nauttimaan sen fiiliksestä ja muutamasta nähtävyydestä sekä  käyttämään hyödykseni pian vanhenevat Finnair Plus pisteeni.

Majoittaudun pieneen perhehotelliin Losannaan ***+ (n. 3 km keskustasta), joka oli vain 7 km päässä Linaten lentokentältä. Hotelli sijaitsi rauhallisella sivukadulla ja lähimpiin ruokapaikkoihin oli vain pieni kävelymatka. Hyvän sijainnin lisäksi myös yöpymisen hintaan sisältyvä aamiainen sopi minulle mainiosti.

Vaikka Milanoon ei vaellakaan yhtä sankat kulttuurinnälkäiset turistien laumat kuin vanhoihin kilpakumppaneihinsa, kaupungilla on silti annettavanaan merkittävä taideperintö. Joten tässä on oma  listani Milanon ehdottomasti top 10 nähtävyyksistä: 

1. Duomo: Milanon tuomiokirkko, jonka marmorista veistetyt tornit piirtyvät terävinä kohti taivasta. Kirkkoa rakennettiin viisi vuosisataa. Kirkosta löytyy paljon pyhäinjäännöksiä mm. Kristuksen ristin naula. Älä myöskään unohda Kirkon museota, jonka aarteet ovat ehdottomasti näkemisen arvoiset (yhteislippu 8 e). 

 2. Galleria Vittorio Emanuele: upea Italian ensimmäisen kuninkaan mukaan nimetty lasikattoinen kauppagalleria. Galleriasta löytyy kahviloita, ravintoloita ja luksusliikkeitä.



3. Teatro alla Scala: Milanon oopperatalo. 4. Quadrilatero dÓro: huippumuodin keskus "kultainen nelikulmio". Kansainvälisen muodin huippuliikkeiden kehto.

5. Sant´ Ambrogion basilika: 300-luvulla rakennettu kirkko, joka on yksi maailman vanhimmista kirkoista. Sen sisätiloista löytyy häikäiseviä aarteita.

6. Cenacolo Vinciano Corso Magenta: dominikaaniluostari. Ennakkovaraus pakollinen. Leonardo da Vincin kuuluisa maalaus Viimeinen ehtoollinen löytyy luostarin ruokasalin seinältä. Maalaus on rapautunut ja turmeltunut vuosisatojen kuluessa, mutta silti näkemisen arvoinen.

7. Seuraavat kuvat ovat Castello Sforzescon linnasta. 1300-luvulla rakennettu linna on entinen sotilastukikohta, joka nykyään toimii useana  taidemuseona. Ihanalla sisäpihalla on paljon erilaisia taideteoksia. Täältäkin kohteesta löytyy Leonardo da Vincin taidetta.




8.Pinacoteca di Brera: kuuluisa taidemuseo jesuiittojen rakennuttamassa barokkipalatsissa. 9. San Lorenzo Maggiore: pohjakaavaltaan ympyrän muotoinen basilika 1500-luvulta. 10. Naviglin kanavat: ne kuuluivat aiemmin tiheään kanavaverkostoon. 1900-luvulla ne menettivät taloudellisen merkityksensä, sen sijaan alueelle kehittyi vilkasta yöelämää.  Kanavanvarsien baarit ovat viikonloppuisin täpötäynnä.

Mutta näiden top 10 kohteiden lisäksi kaupungista löytyy myös paljon muuta nähtävää kuin edellä mainitut "pakolliset" nähtävyydet.

Arco della Pace, Corso Sempione -bulevardille avautuva riemukaari, joka katsoo kohti Pariisia.

Piazza del Duomo

Parco Sempione on kaupungin suurin puisto (47 ha). Se rakennettiin linnan paraatikentän paikalle 1893. Ihastuttava puisto lampineen, leikkipuistoineen sekä kahviloineen on milanolaisten ahkerassa käytössä. Siellä järjestetään runsaasti konsertteja, urheilutapahtumia ym. viidettä kaupunkilaiselle.






Kaupunkia voi myös kätevästi kiertää ristiin rastiin ratikalla. Kertalipun saa ostaa kioskeista tai tupakkakaupoista ja se on voimassa 75 min (tietysti myös muita ratikkalippuvaihtoehtoja on tarjolla). Retken voi tehdä esimerkkisi mahtipontiselle päärautatieasemalle (sen massiivinen julkisivu on 200 m pitkä ja se on koristeltu jykevin veistoksin, holvattu katto on 72 m korkea) tai 1920-luvulla syntyneeseen Milanon kiinalaiseen kaupunginosaan. Siellä työskentelee mm. lukko-, koriste- ja puuseppiä.


Siinä siis Milano, lähinnä tällä kertaa kuvina, sillä siitä löytyy mielenkiintoinen juttu jo edellistä postauksesta.

Seuraavaksi suuntaan golfmatkalle lokakuussa, eli siitä siis myöhemmin.

Terkuin R


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sisilialaiset sanovat: ”Anna meille viikko elämästäsi ja me annamme sinulle 3 000 vuotta historiaa".

Uusi vuosi 2024 Gran Canarialla