Matka höyrylaiva Tarjanteella Tampereelta Virroille

Hei,

Kesälomalla on kiva tehdä pieniä matkoja. Niinpä hyppäsimme yhtenä kesäisenä aamuna höyrylaiva Tarjanteen kyytiin. S/S Tarjanne on vuonna 1908 rakennettu höyrylaivalegenda ja se on elämänsä aikana toiminut muun muassa sotalaivana ensimmäisessä maailmansodassa sekä ollut mukana Siilinkarin edustalla uponneen S/S Kurun pelastustöissä vuonna 1929. 

Aamusta hyppäämme höyrylaiva Tarjanteen kyytiin Mustalahden satamasta

Iäkäs Tarjanne onkin viimeinen pitkän linjan matkustajahöyrylaiva Suomessa ja maailman vanhin edelleen liikenteessä oleva alkuperäistä reittiä kulkeva matkustajahöyrylaiva. Ja mikä mukavinta Tarjanne siirtyi kulkemaan ison remontin jälkeen koivuhaloilla vuonna 2023, joten meidän matkustajien ei enää tarvitse haistella dieselin katkua laivan kannella. Muutos näkyy myös öljypoltinten kohinan lakkaamisena ja historialliselle laivalle hyvin sopivina halkopinoina päätesatamissa. 

Matkan aikana Tampereelta Virroille pääsimme kuulemaan kuuluisan höyrypillin vihellyksen ja nauttimaan ravintolan antimista Akseli Gallen-Kallelan suunnittelemassa ravintolassa. Tarjanteen perinteikäs ravintola palvelee aina laivan liikkuessa ja reittimatkoilla tarjoillaan sesongin lounas. 

Ja mikä ihaninta 💗samalle laivalle saimme matkakumppanina haitarin mukaan ottaneen musikantin ja seinäjokilaisen seniori kuoron, joten musiikki raikui koko matkan ajan😀  

Laivan ravintola

RUNOILIJAN TIE 
Tampereelta Ruoveden kautta Virroille kulkeva historiallinen Runoilijan tie on saanut nimensä Johan Ludvig Runebergin mukaan, sillä hän asui nuoruudessaan Ruovedellä ja kirjoitti siellä useita kuuluisia runojaan. 

Kulttuurihistoriallisesti merkittävällä Runoilijan tien laivareitillä oli paljon upeita järvinäkymiä ja vaikuttavia luonnonmaisemia, jotka ovat aikojen saatossa inspiroineet Runebergin lisäksi monia muitakin Suomalaisia taiteilijoita, kuten Oskar Merikantoa, Akseli Gallen-Kallelaa, Hugo Simbergiä, Ellen Thesleffiä, Lauri Viitaa ja Aila Meriluotoa. 

Laivan irrotessa Mustanlahden sataman laiturista Tampereen päässä ihailimme ensin Pispalanharjun maisemia, Näsijärven sinistä selkää, rantojen upeita huviloita sekä Kirnusalmen kapeikon kalliomaalauksia. Laiva lipui myös Gallen-Kallelan erämaa-ateljeen Kalelan ohi ja nähdäänpä matkan varrella myös höyrylaiva Kurun ruostunut runko. Runoilijan tien lähtö- ja päätesatamina ovat Särkänniemen kupeessa sijaitseva Mustanlahden satama Tampereella sekä Virtain laivaranta aivan Virtain keskustan tuntumassa. 

Mustalahden satama

Särkännimi ja Näsinneula jäävät taustalle

Siilinkari

Maisemia matkalta



Muroleen kanava



Ruovesi

Höyrylaiva Tarjanteen reitti kulkee Näsijärvellä, Muroleen kanavan, Ruoveden ja Visuveden kautta Virroille. Kokonaisuudessaan matka-aika on 8 tuntia. Siispä illalla saavuimme Virroille, josta oli bussikuljetus takaisin Tampereelle.

Tekuin R

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi vuosi 2024 Gran Canarialla

Nepal - Kathmandu ja Annapurna

Bhutan - buddhalaisuutta ja serpentejä